LÄS MER: Dömd för julaftonsolyckan får redan köra bil
När polisen beslutat om att omhänderta ett körkort ska en blankett skickas till Transportstyrelsen inom 48 timmar. I normala fall bifogas även underlagshandlingar som beslutsfattarna tar hjälp av.
I blanketten som bifogats i polisens förundersökning framgår att körkortet omhändertogs för misstanke om "grov vårdslöshet". "Har framfört fordon...i väldigt hög fart och krockat på Bodenvägen", står det i redogörelsen av omständigheterna. Det var inte tillräckligt för att kunna ta beslut om att återkalla körkortet, hävdar Transportstyrelsen.
Det framgår inte att det handlade om en dödsolycka, inte heller att den misstänktes ha orsakats av en rödljuskörning, vilket enligt Transportstyrelsen sannolikt räckt för att besluta om ett återkallande tills vidare i avvaktan på dom.
Eftersom myndigheten inte beslutade om att återkalla körkortet tvingades de lämna tillbaka det till 18-åringen, som då var misstänkt för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och rattfylleri.
LÄS MER: 18-åringen frias för rattfylleri
Jourhavande förundersökningsledare, inspektör Pontus Henriksson, var polisen som under den sena julaftonskvällen tog beslutet att omhänderta körkortet. De misstänkte att 18-åringen hade kört mot rött och det var den främsta grunden till beslutet.
– Jag fattade besluten då och initialt så fanns det grund för att hans körkort skulle omhändertas. Sen har en handläggare skött resten av ärendet och det kan inte jag säga något om, säger han.
Han säger att polisen brukar skicka med information om det man vet i inledningen av utredningen, men kan inte svara på vad som sändes över.
– I grunden är det en rödljuskörning vi misstänker så jag kan inte förstå hur de kan säga att de inte fått tillräckligt, men det får stå för dem, säger Pontus Henriksson.
Kriminalkommissarie Inge Barsk ledde aldrig förundersökningen, men bekräftar att han en tid efter dödsolyckan blev uppringd av en handläggare på Transportstyrelsen.
– Som jag nämnde då muntligen var att det pågick en förundersökning och att skuldfrågan inte var klarlagd. Då sa hon att de gör så att de avvaktar en laga kraft-vunnen dom. Det var ett väldigt kort samtal, säger han.
Inge Barsk är förvånad om inte Transportstyrelsen fått ett beslutsunderlag utöver blanketten, men utesluter inte att något gått fel.
– Som alltid när det är många kockar och olika myndigheter så brister det kanske i kommunikationen, säger han.