Norrbotten har varit relativt förskonat från inbrott i bostäder, länet låg 2010 lägst i landet när det gäller inbrott per invånare. Sydvästsverige och storstadsområdena är markant värre drabbade.
Men 2012 bröts trenden berättar Frank Lampa Wirén som arbetar inom kriminalens underrättelsetjänst.
– Vi upplevde en riktig boom då, säger han.
Inbrottsvågen i fjol hade delvis sin grund i turnerande inbrottstjuvar från Östeuropa. De var de främst ute efter guld och smycken. Men det fanns även grupper som tog vad de kom över och bland annat plundrade återvinningsstationer. Polisen menar att det rör sig om olika grupper.
Men när höstmörkret är tillbaka så lär även tjuvarna göra comeback.
– Ja, de kommer att återkomma – det är jag övertygad om, säger P-O Andersson, FU-ledare för polisen i Luleå.
Det sista kvartalet sticker ut när det gäller antal villainbrott och det gäller hela landet.
Frank Lampa Wirén berättar att polisen har ganska god bild över vilka förövarna är.
– Utöver de tillfälliga besökarna har vi framför allt två kategorier som utför dessa brott. Det är dels livsstilsbrottslingarna eller yrkeskriminella som de också kallas samt narkomanerna, säger han.
De förra lever på brott och lämnar oftast inga spår, de senare är på jakt efter saker som kan omsättas i knark och är mer omdömeslösa.
Yrkestjuvarna har även anpassat sig till att hälarmarknaden är stadd i förändring. TV, stereo och vissa datorer är inte längre så lätta att avsätta så nu siktar tjuvarna mer på snöskotrar, fyrhjulingar, båtmotorer och reservdelar till olika typer av fordon.
Inbrottsvågen 2012 fick till följd att polisen förändrade sitt sätt att arbeta. I dag utförs en teknisk undersökning av alla inbrott i bostäder och det finns team (lokus - lokal teknikgrupp) tillgängliga i hela länet.
Har det givit resultat?
– Det är lite för tidigt att säga, vi har bara varit igång drygt ett år, säger P-O Andersson och tillägger:
– Men vi har också en upplevelse av att det känns bättre för de drabbade.
Både Andersson och Wirén berättar att lokus tar DNA-prov på brottsplatserna och att polisen mer rutinmässigt gör detsamma på kriminella som de kommer i kontakt med. På lite längre sikt tros de arkiven ge resultat när prover från framtida brottsplatser jämförs med det uppbyggda registret.
Inbrott är annars ett brott som sällan klaras upp, knappt ett av tjugo blir det (fyra procent).
Antalet inbrott i Norrbotten har planat ut lite under första delen av 2013 men den långa mörka hösten återstår av året.