Transportstyrelsens undersökning visar att rattsurfandet ökar år från år. När det gäller sms i trafiken ligger Norrbotten i topp i riket tillsammans med Jönköpings län, Östergötland och Västerbotten.
– Jag tror att många förare upplever att risken att det ska hända något som väldigt liten, säger utredare Therese Malmström på Transportstyrelsen.
Rattsurfning innebär en trafikfara. Den som kör 40 km/h och tittar på mobilen i två sekunder hinner rulla 22 meter utan koll på trafiken.
För tre år sedan infördes lagen om mobiltelefonförbud. Regeländringen resulterade i 13 åtal under 2016.
– Jag kan inte minnas något fall i Norrbotten. Det har hänt att vi fört diskussioner med åklagare som i stället valt att väcka åtal för andra föreseelser som vårdslöshet i trafik. Enligt lagen måste man kunna bevisa att mobilanvändandet inverkat menligt på bilkörningen och det är inte lätt, säger Daniel Pettersson, som är processledare för trafikbevakningen i region Nord.
Han säger sig inte vara förvånad över resultatet, som visar att mer än varannan förare pratar i sin mobil under färden.
Ändå känner han sig kluven till en eventuell skärpning av lagen.
– Det skulle säkert innebära att färre använder sin telefon i bilen, men samtidigt att många skulle placera mobilen i knäet för att undgå upptäckt. Det vore värre. Då har bilföraren ännu sämre uppsikt över trafiken, förklarar Daniel Pettersson.
Han anser att om man kör bil ska man inte ägna sig åt något annat, men ser också svårigheten i att förändra bilförares vanor.
– Problemet är att det händer andra farliga saker i bilen. Förare letar efter nappar, cd-skivor eller tuggummin. Man kan inte lagstifta mot allt. För många upphör inte mobilberoendet bara för att man sätter sig bakom ratten. Det handlar inte enbart om unga förare. Många vuxna har samma beteenden och kan inte låta bli att kolla sina uppdateringar på Facebook och Snapchat.
Hur många trafikolyckor orsakas av rattsurf i Sverige?
– Sannolikt har mobilen orsakat ett antal olyckor, men det är omöjligt att säga hur många. Det flesta som kör av vägen på grund av att de riktat sin uppmärksamhet mot telefonen vill inte medge olycksorsaken. De skyller hellre på att de väjde för ett djur eller en isklimp, svarar Daniel Pettersson.
Siffrorna i artikeln kommer från en undersökning som Transportstyrelsen beställt av Norstat. Den är baserad på 6 014 webbintervjuer.