Polarbröd inleder samarbete för hållbar brödproduktion

En hållbar, cirkulär brödindustri. Det vill Polarbröd uppnå när man nu bygger upp bageriet efter branden och man gör det i samarbete med Luleå tekniska universitet.

Nu måste vi tänka mer långsiktigt och få in fler hållbarhetsaspekter, säger Polarbröds koncern-vd Karin Bodin.

Nu måste vi tänka mer långsiktigt och få in fler hållbarhetsaspekter, säger Polarbröds koncern-vd Karin Bodin.

Foto: Patrick Trägårdh/Umebild.se

Luleå2021-06-01 19:41

– Det långsiktiga behovet att ha en hållbar verksamhet är en framtidsfråga för oss. Vi ska naturligtvis ta chansen nu när vi ska bygga det nya bageriet, säger Karin Bodin, koncern-vd Polarbröd.

Nu tar Polarbröd hjälp av Luleå tekniska universitet för att i ett samarbete bygga upp verksamheten på ett för framtiden flexibelt, anpassningsbart och hållbart sätt. Det görs genom det Vinnovafinansierade projektet Rasp, Resilient and Sustainable Production. 

– När de nu bygger ut i Bredbyn och nytt i Älvsbyn så ska man försöka tänka så mycket före som möjligt så man kan han en produktionsanläggning som kan stå emot de förändringar och omställningar som kommer att komma i framtiden. Det är för att de investeringar man gör idag blir så hållbara som möjligt i framtiden, säger Anna Öhrwall Rönnbäck, professor vid Luleå tekniska universitet, LTU.

Det är här som LTU kommer in i bilden.

– Det krävs mycket kunskap om framtida teknikområden, framtida användningsområden och behov av brödprodukter. Då krävs det att man bygger en produktionsanläggning som är teknisk möjlig att använda för alla möjliga framtida behov. Det är här vi kan koppla in och kanalisera hela LTU:s kunskap i olika teknikområden, från hur man bygger anläggningar till hur man driftar produktion, säger Anna Öhrwall Rönnbäck, LTU.

Ett exempel på hur man kan jobba med en konkret fråga är vad man kan göra med polarbrödsspill. Redan nu jobbar Polarbröd med Göteborgsföretaget Mycorena där man kan göra protein av kolhydrater, till exempel brödrester.

– Det ser väldigt lovande ut och nu vill vi se hur det kan se ut i ett hållbart bageri i Älvsbyn. Där ska vi också ta hjälp av LTU, säger Karin Bodin, Polarbröd.

Det här är ett samarbete mellan ett företag och universitetet, vilket kan vara en utmaning.

– Det är för att vi har olika tidsperspektiv. Vi vill att saker ska hända nu på en gång, medan det inom forskning och akademi mer handlar om långsiktigt arbete. Inom det här projektet Rasp, så vi ser stora möjligheter att få god och kvalificerad hjälp från universitetet, säger Karin Bodin, Polarbröd.

För LTU är projektet också positivt.

– All industri kräver högre utbildning och det gäller även bagerier där civilingenjörer behövs inom produktion. Det passar så bra med det vi utbildar och forskar om. Så det här är ömsesidigt, säger Anna Öhrwall Rönnbäck, LTU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!