Plåtslagare - ett vinnarjobb

– Konstigt att så få söker till plåtslageriutbildningen, jag kan verkligen rekommendera den. Det säger Alexander Vesterberg, sistaårselev som deltar i uttagningstävling till "SM för unga plåtslagare".

HOPPAS PÅ FLERA. Peter Lundqvist är lärare på plåtslagarutbildningen vid Luleå gymnasieskola. Han har få men duktiga elever. Bakom honom alla elever i klass tre som i onsdags var med i uttagningstävlingen till" SM för unga plåtslagare 2014"

HOPPAS PÅ FLERA. Peter Lundqvist är lärare på plåtslagarutbildningen vid Luleå gymnasieskola. Han har få men duktiga elever. Bakom honom alla elever i klass tre som i onsdags var med i uttagningstävlingen till" SM för unga plåtslagare 2014"

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2014-01-22 13:58

– Vi är bara fyra elever i klassen, berättar Alexander Vesterberg när vi träffar honom och hans tre andra klasskamrater, alla i full färd med att förfärdiga uppgiften alla 182 deltagare runt om i landet fått på sitt bord. I år handlar det om en "låda" med kniviga utmaningar som avancerad bockning med mera. Uttagningstävlingen kokar sedan ned till sex finalplatser. En sådan skulle Alexander och hans kamrater gärna knipa.

– Hade varit fint säger han. Men i övrigt så har han redan dragit en vinstlott och framtiden är lätt utstakad redan innan det är dags för examen.

Redan anställd

– Jo jag har fått jobb på företaget Luleå Bygg och Plåt där jag också har praktiserat och det känns bra. Plåtslageri är ett bra och fritt jobb och utbildningen har varit jättebra med duktiga lärare. Sen vet jag inte om jag kommer att arbeta med plåtslageri i hela mitt liv, men utbildningen är bred så man kan slå sig på andra områden där plåtslageriet blir en merit att ha med sig, förklarar Alexander Vesterberg.

Christoffer Alperud,18 år, som har sitt ursprung i Göteborg ska dra söderut efter utbildningen och praktisera:

– För mig är tävlingen en kul grej, ett sätt att utmana sig själv, se vad man kan klara, säger han.

Plåtslageriutbildningen i Luleå är länets enda och det kan vara orsaken till att så få söker, tror både lärarsidan och facket:

Lärosäten och boende?

– Man kan ju förstå att 16-åringar från andra kommuner kanske inte vill lämna hemorten och sen-vart ska de bo, det finns ju inget boende i Luleå? Sen kan vi inte bara ta in elever från Luleå vi måste ha en spridning, säger Göran Eriksson, ombudsman i byggfacket i Norrbotten. Ett bättre scenario hade varit om utbildningen funnits i flera kommuner som exempelvis Piteå, tycker Eriksson och läraren Peter Lundqvist.

Målet med mästerskapet är att marknadsföra moderna yrkesutbildningar och locka flera sökande. På tävlingarna får deltagarna också chans att visa upp sina kunskaper. Branschen ropar efter duktiga byggnadsplåtslagare och bedöms vara ett framtidsyrke, oavsett vart i Sverige man bor. SM för unga plåtslagare arrangeras för 28:e gången och bakom det hela står PVF Yrke & Utbildning som är plåtslageribranschens organisation på uppdrag av Plåtslageriernas Riksförbund och Byggnads. Finalisterna i tävlingen presenteras i februari och finalen går i Umeå på Yrkes-SM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!