"Planerna hotar Luleås innerfjärdar"

Sulfidjorden är miljöfarligt avfall och riskerar förorena Luleås innerfjärdar. Det anser Peter Erixon, tidigare forskare vid Luleå tekniska universitet.

Lulsundet. Luleås innerfjärdar är känsliga för föroreningar. Peter Erixon anser att kommunens planer för deponin av sulfidjordar riskerar vattenkvaliteten.

Lulsundet. Luleås innerfjärdar är känsliga för föroreningar. Peter Erixon anser att kommunens planer för deponin av sulfidjordar riskerar vattenkvaliteten.

Foto: Elisabeth Hedman

LULEÅ2017-02-27 08:32

Förra veckan kom nyheten att Luleå kommun vill fylla ut en mark vid snötippen i Porsön med sulfidjord, en utfyllnadsanläggning. Jorden kommer från olika bygge i området. Enligt kommunen kan marken sedan användas för småindustri eller kontor.

Sulfidjord är inte farlig så länge den ligger där under jorden. Men grävs den upp så blir det värre. Peter Erixon har bland annat forskat kring vattenkvaliteten i Luleå innerfjärdar och förklarar vad som händer:

– När sulfidjorden kommer i kontakt med syre oxideras sulfiden och svavelsyra bildas. Det frigörs också olika giftiga metaller, bland annat aluminium, nickel, zink och kadmium, och det är potenta miljögifter.

Effekten när sånt kommer ut i vattendrag är att hela ekosystemet påverkas, larver och kryp dör och fiskar får mindre föda. Fiskar kan också dö av giftiga metallerna.

Erixon anser att en placering av sulfidjord vid snötippen är direkt olämplig. Han pekar på att det tilltänkta upplaget av sulfidjord ligger på en plats som sluttar ner mot Holmsundet.

– Och Holmsundet står för det huvudsakliga inloppet av vatten i Luleås innerfjärdar. Till det kommer att den ska ligga vid snöupplaget, där snösmältningen pågår hela sommaren och långt in på hösten och snabbar på giftspridning till innerfjärdarna. Innerfjärdarnas vattensystem är grunda och vattenomsättningen låg, vilket gör dem extra känsliga för miljöpåverkan.

Enligt Erixon är sulfidjord miljöfarligt avfall per definition och han köper inte kommunens beteckning av området som en "utfyllnadsanläggning".

– Det är en deponi, ett avfallsupplag där miljöfarligt avfalls läggs, säger han.

En annan sak han ifrågasätter är kommunens planer på att det ska byggas på sulfidjorden, småindustri eller kontor har nämnts.

– Sulfidjord är inte lämplig att bygga på, det är ju därför behovet att frakta bort den finns. Att blanda upp den med annat gör inte att gifterna försvinner, det är ett gammalmodigt sätt att tänka kring giftigt avfall.

Han lyfter fram att Luleå kommun arbetat med att hålla rent vatten i innerfjärdarna, dämt för att motverkar landhöjning och att det är ett vattensystem att vara stolt över och att värna om.

– Placeringen av deponin omöjliggör också en bostadsexpansion åt Rutvikshållet. Kommunen bygger fast sig och riskerar att hamna i en liknande situation som den med Yttervikens industriområde, där man, med facit i hand, borde ha planerat för bostäder.

Onsdag den 1 mars klockan 18 i Porsöskolan är det samråd kring den planerade anläggningen.

0920-26 30 29

Sulfidjord

Så länge sulfidjordarna befinner sig under grundvattenytan är de stabila och har ingen påverkan på den omgivande miljön.

Om sulfidhaltiga jordar däremot exponeras för luftens syre, oxiderar sulfidmineralen. Då sjunker markens pH-värde kraftigt och vissa av dess metaller blir lättrörliga.

Den jordmån som då bildas kallas sur sulfatjord. Denna jordmån tillhör de mest miljöskadliga jordarna i världen.

Källa: SGU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om