Än så länge är planerna bara på blomningsstadiet. Om det hela bär frukt visar sig inom kort berättar huvudansvarige för tredagarsmarknaden Nordansmaks Per Holmqvist.
– Tanken med skördefesten är att fylla hela stadsparken med kor, renar, grönsaker, köt, ost bärförsäljning med mera, förhoppningsvis ett 25-tal stånd med lokal mat, berättar Per Holmqvist.
Skördekalaset, som är tänkt äga rum efter den stora Internationella matmarknaden som äger rum i början av september, initierades först av Visit Luleå. Tanken var att den lokala skördefesten skulle ligga i samband med den. Men Holmqvist befarade att man skulle drunkna i utbudet och kom upp med en plan B som godtogs av samarbetsgruppen.
– Nu är det tänkt att vi i samarbete med kommunen och naturbruksskolorna, Hushållningssällskapet med flera, ska genomföra marknaden, med arbetsnamnet "Skördefest i Norrbottens skafferi" torsdag till lördag 17-18 och 19 september, säger matentreprenören.
– Den yttersta målsättningen med skördefesten är att få till stånd en regional självförsörjningsplan för hur vi ska klara matförsörjningen här uppe om vi skärs av. Det kan kanske få Länsstyrelsen med flera att titta över detta, säger Per Holmqvist.
Holmqvist hoppas att skördefesten, om den blir av, sen kommer att bli en tradition.
– Vi väntar på ett besked från kommunen och från Naturbruksskolorna. Skulle det visa sig att det blir för få deltagare så blir det inget. Men redan nu har jag pratat med folk som är intresserade av att medverka, säger han optimistiskt.