Bakom planerna på en gemensam organisation för folktandvård ligger tankar om ökad effektivitet. Och ett sätt att komma till rätta med brist på specialister.
Sedan i höstas arbetar projektledaren Lars Palo med att planera sammanslagningen. Palo har erfarenhet av ett sådant arbete: han var med om att organisera sammanslagningen av fem folktandvårdsorganisationer när Västra Götalandregionen bildades.
Utredningen ska ta fram flera förslag på vad en gemensam organisation ska kunna åstadkomma. Där ingår bland annat gemensamma internutbildningar och bildandet av ett odontologiskt kunskapscentrum. Samverkan inom specialisttandvård är också ett mål för samverkan.
- Vi har bra med specialister, problemet är att några av dem är ensamma. Det gör oss mycket sårbara om den personen blir sjuk eller slutar, säger Klas Tunbrå som är chef för folktandvården i Norrbotten.
Han tror att en gemensam organisation för folktandvården i de fyra nordligaste landstingen skulle råda bot på det. I det sammanhanget talar han om hur en gemensam och större organisation skulle göra tandvården i norr mer attraktiv för tandläkare.
- Med en större organisation skulle vi kunna erbjuda handledning för specialisttandläkare i hela regionen. Det skulle underlätta rekryteringen.
Utredningen om sammanslagning av folktandvården i norr har presenterat en delrapport. Där talas om stordriftsfördelar genom att resurserna samordnas när det gäller personal-, ekonomi, informations och it-funktionerna.
Den planerade sammanslagningen är tänkt att genomföras den 1 januari 2012. Men Jämtland kanske ställer sig utanför samarbetet. Den politiska ledningen är tveksam till nyttan av en sammanslagning. Där har Jämtlands läns landsting startat en utredning för att se om det finns några negativa effekter av en sammanslagning.
Men de tre övriga landstingen, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, är eniga om att genomföra den gemensamma organisationen. Den är tänkt att genomföras den 1 januari 2012.