Planerade självmord – tvingas vänta på vård

Många patienter får vänta länge på psykiatrisk vård i Luleå.
Anders Kejonen har väntat sen oktober på utlovad behandling.
– Jag hade skrivit avskedbrev och lämnat nyckeln i brevlådan, säger Anders Kejonen.

Foto: SARA MORITZ

Luleå2014-08-01 07:03

I oktober förra året gick Anders Kejonen in i väggen. Han satte sig på en buss söderut och hamnade tillslut på psykakuten i Västervik.

– Jag var sönderstressad och hade tänkt begå självmord. Jag hade skrivit avskedbrev och lämnat nyckeln i brevlådan.

Anders Kejonen bedömdes lida av kraftig ångest, depression och dissociativ motorisk störning – såkallade tics – orsakad av svår stress. Han fick medicinering och läkare gjorde bedömningen att han var i behov av en längre behandling med samtalsterapi, enligt läkarintyg som Kuriren tagit del av. Nu har han väntat i nära tio månader och fortfarande inte fått någon kontaktperson eller den utlovade samtalsterapin. I ett läkarintyg från 10 juni står det att kontakt med öppenvårdspsykiatrin ännu inte etablerats på grund av långa väntetider.

– I vintras sa de till och med att jag har extra förtur. Om jag har förtur och får vänta i snart tio månader så undrar jag hur länge andra som inte har förtur får vänta, säger Anders Kejonen

Petter Broström, enhetschef på närpsykiatrin i Luleå, säger att det är individuellt hur länge en patient kan få vänta på vård. Prioriterade personer ska få tid bara efter några dagar men även när de gäller övriga patienter är tio månader en lång tid.

– Om man är bedömd att behöva ha kontakt med vuxenpsykvården så ska det inte behöva ta mer än några veckor innan man får det, säger Petter Broström.

Det finns ingen maxgräns för hur länge det kan ta att få vård men vårdgarantin säger högst tre månader. Efter det ska patienten erbjudas vård på annan ort – något som kan vara svårare när det gäller psykiatrisk behandling än till exempel en knäoperation. De landsting som lyckas hålla sig inom vårdgarantins gränser får pengar ur den statliga kömiljardspotten och de som inte gör det blir utan.

Det är många patienter som söker sig till närpsykvården i Luleå och de har svårt att möta vårdbehoven i tid, enligt Petter Broström

En av orsakerna är brist på personal.

– Det kan ta lång tid men det ska det inte göra, vi vill ge en behandlare så fort som möjligt. Hade vi haft mer personal så hade det varit enklare att möta upp patienterna fortare. Vi har legat back på personal och håller på att rekrytera folk, säger Petter Broström.

Vårdgarantin

Vårdgarantin är en lagstadgad rättighet som anger inom vilka tidgränser vård ska erbjudas efter att beslut om vård har fattats.

Den nationella vårdgarantins tidsgränser 0–7–90–90 dagar innebär:

0 - Kontakt med primärvården samma dag

7- Läkarbesök i primärvården inom sju dagar

90 - Besök inom den planerade specialiserade vården inom 90 dagar

90 - Behandling/operation påbörjad inom 90 dagar

Inom barn- och ungdomspsykiatrin ska behandling erbjudas inom 30 dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om