Planerad jakt på vikaresäl stoppas

Under innevarande vår skulle Fiskeriverket ha inlett forskningsjakt på vikaresäl i Norrbotten. Men en tvist mellan myndigheter verkar stoppa jakten. Fiskeriverket vill låta deltagande jägare behålla fällda sälar, men Naturhistoriska riksmuseet säger nej till det.

LULEÅ2007-05-19 06:00
Skälet till att Fiskeriverkets kustvattenlaboratorium begärt att få genomföra forskningsjakt på vikaresäl är rapporterna om hur en ökande stam av vikaresäl ställer till allt större problem för fisket i norr, särskilt löjfisket.
Sven-Gunnar Lunneryd arbetar på kustvattenlaboratoriet och är ansvarig för frågor om konflikten mellan fiske och sälförvaltning. Han säger att forskningsjakten skulle kunna ge svar på hur mycket siklöja vikaresälarna äter. För att analysera det behöver laboratoriet dels få matsmältningssystemet från fällda sälar, dels ett fettprov.
- Ur ett rent vetenskapligt perspektiv behövs flera tiotal sälar och helst ett tresiffrigt antal för att göra en säker analys.

Gav tillstånd
Behandlingen av ansökan tog tid men till sist gav ändå Naturvårdsverket tillstånd till en forskningsjakt på 60 vikare under två år, med start 1 maj i år. Men trots det har jakten inte startat. Sven-Gunnar Lunneryd säger att anledningen är Naturhistoriska riksmuseet:
- Naturhistoriska vill ha in hela sälarna och därför har Naturvårdsverket skrivit i beslutet att jägarna som skjuter sälarna ska skicka in dem hela. Kustvattenlaboratoriet kör inte projektet på de villkoren.
Från Kustvattenlaboratoriets sida ansåg man att jägarna som deltog i jakten skulle få behålla skinn, kött och späck. Det skulle vara lönen för mödan, eftersom laboratoriet inte har medel för att avlöna jägarna för att jaga vikaresäl. Resten av sälen skulle sedan gå till forskningen.
- Vår tanke var att fritidsjägare och forskning skulle kunna samarbeta på ett konstruktivt sätt, säger Lunneryd.

Inte inledd
Så jakten som skulle ha börjat 1 maj är ännu inte inledd. Den kommer inte heller att starta förrän Naturhistoriska riksmuseet ändrar sig, säger Sven-Gunnar Lunneryd. Kustvattenlaboratoriet tänker inte avlöna säljägare och inte heller hantera logistiken av hela sälar. Då ställer de hellre in projektet.
Britt-Marie Bäcklin arbetar på Naturhistoriska riksmuseet och säger att skälet till att de begär in hela sälar är bristen på kunskap om vikaresälen.
- De är fridlysta och vi får bara in ett par vikare som bifångster från fiskare varje år. Det finns en massa parametrar vi vill kolla upp då sälarna ändå skjuts. Det är ändå en forskningsjakt.

För dyrt
Hon tycker att det är synd att inte Fiskeriverket kontaktade riksmuseet om det här tidigare. Då hade de kunnat förklara att de skulle vilja ha hela sälarna. Att det nu blir för dyrt för Fiskeriverket har hon inte mycket att säga om.
- Hur de lagt upp sin ekonomi för projektet vet jag inte, säger Britt-Marie Bäcklin. I beslutet står att de ska skicka in sälen hit och de prover vi vill ha. Då får väl nästan Naturvårdsverket fatta ett nytt beslut om vad vi ska ha.
Idag finns alltså ett beslut från Naturvårdsverket om en forskningsjakt på vikaresäl i Norrbotten. Men det ser inte ut som om någon jakt kommer att bedrivas i första taget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om