Det gäller ett 184,3 hektar, vilket kan jämföras med cirka 370 fotbollsplaner, stort markområde på ömse sidor om väg 968, Rutviksvägen, som går mellan Kyrkbyn och Rutvik. Det utpekade markområdet ligger ungefär 1,5-2 kilometer ifrån Kyrkbyn.
Marken ägs av Svenska kyrkans prästlönetillgångar. Stiftsjägmästare Anders Landström bekräftar att Fortum kontaktat honom angående mark.
– Vi tittar på flertalet platser med lämpliga nätanslutningar och förhör oss vad samebyarna har för åsikter. Vi har inte skrivit något avtal än, säger stiftsjägmästare Anders Landström.
Det blir i så fall frågan om ett arrendeavtal där Fortum hyr marken under ett antal år. Det rör sig om skogsmark, en del av skogen avverkades för fem-sex år sedan och i andra delar av skogen är träden 40-50 år gamla.
Planerna på att bygga 1 600 entreprenörsbostäder vid infarten till Kyrkbyn vid järnvägsviadukten är kontroversiellt. Länsstyrelsen meddelade förbud mot etableringen. Beslutet har överklagats av exploatören Away Group. Svenska kyrkan äger marken.
Tror du att den här etableringen kan väcka liknande reaktioner?
– Det är inte samma område, det är mellan Rutvik och Kyrkbyn. Men det är klart, det kan alltid komma reaktioner kring alla etableringar. Det får vi se om vi går vidare, säger Anders Landström.
Industrins omställning leder till ökad efterfrågan på fossilfri el.
– Det är många olika aktörer inom solparker som kontaktar oss. Det är väldigt stor efterfrågan på mark, säger Anders Landström.
Under hösten kan Svenska kyrkan skriva ett arrendeavtal med Fortum. Tillståndsprocessen tar ett par år och det krävs också tillstånd för att ansluta solparken till elnätet.
– Det här hänger mycket på att industrietableringarna blir av, säger Anders Landström.
I området finns möjlighet att ansluta solparken till Luleå Energis eller Vattenfalls 130 kilovolts-nät. Vattenfalls anslutningspunkt ligger närmare den planerade solparken.
Fortums projektledare Karl Larson har få konkreta besked att ge, med hänvisning till att projektet är i ett tidigt skede.
– Vi befinner oss i ett tidigt skede så utformning, storlek, antal paneler och andra detaljer är inte klara i detta skede, skriver Karl Larson.
Vad gör området intressant för etableringen?
– Vi ser att det finns en stor framtida efterfrågan av förnyelsebar energi i Sverige generellt och särskilt i Norrbottens län med de satsningar som planeras här. Solenergi är ett av de kraftslag som kan möta den ökade efterfrågan. Fortum har ambitiösa mål inom vind- och solkraft i Norden och en växande portfölj med projekt för att tillgodose kommande elbehov. Vi ser potential för solkraft i området, men det återstår många undersökningar för att utreda vilka möjligheter och begränsningar som finns för en eventuell vidare projektering, svarar Karl Larson.
Frågor om investeringens storlek och möjligheten att ansluta anläggningen till elnätet går inte att uttala sig om i detta skede, uppger han vidare.
Fortum har andra solkraftsprojekt i Sverige där bolaget kommit längre i processen.
I augusti förra året offentliggjorde Fortum planer på en solpark, Alvret i närheten av Havdhem på södra Gotland. Området är 95 hektar stort och beräknas ha en installerad kapacitet på cirka 90 megawatt. Alvret solpark blir Fortums första storskaliga solkraftsprojekt i Sverige. Sedan tidigare har bolaget ett solkraftsprojekt på 80 megawatt i Virolahti, Finland.