Planer på havsbaserad vindkraftspark i Luleå skärgård

I Bottenviken utanför Luleå och Piteå vill bolaget Svea vind offshore bygga 140 vindkraftverk, endast ett par mil från Rödkallen. 6 september är första samrådsmötet.

Här vill Svea vind offshore bygga havsbaserad vindkraft i Luleå och Piteå skärgård i projektet Bores krona etapp 1 till 3.

Här vill Svea vind offshore bygga havsbaserad vindkraft i Luleå och Piteå skärgård i projektet Bores krona etapp 1 till 3.

Foto: Svea Vind Offshore

Luleå2022-08-23 17:32

Inte bara Kalix är intressant för havsbaserad vindkraft. Svea vind offshore håller just nu på att undersöka möjligheten att bygga 140 vindkraftverk på en yta av 364 kvadratkilometer cirka en mil från kusten, rakt utanför Jävre. Elproduktionen från parken skulle motsvara hela Markbygdens produktion i Piteå.

Det närmsta berörda området i Luleå skärgård är Kallfjärden. En av etapperna ligger knappt två mil från Rödkallen.

Barbro Grebacken på Svea vind offshore är projektledare för det som kallas "Bores krona" 1, 2 och 3.

Kommer det synas från några skärgårdsöar?
– Ja, absolut. Det är svårt att gräva ner de här vindkraftverken och göra dem osynliga. Bolaget tittar på möjligheten att bygga 140 vindsnurror som är 350 meter höga inklusive bladen. Däremot tror jag inte de kommer synas från fastlandet i Luleå, dit det nästan är fyra mil.

Så höga turbiner som det handlar om finns inte framtagna idag, men bolaget räknar med att utvecklingen kommer att gå framåt tills det är dags att börja bygga.

Svea vind offshore är just nu inne i det första skedet av samrådet, då myndigheterna får yttra sig.

– Sedan fortsätter vi med föreningar, intresseorganisationer, samebyar, företag, privatpersoner och övriga.

Förhoppningen, om allt går i lås, är att kunna ha en park uppe 2028–2030.

– Det är ju ett stort område så man kan inte bygga allt på ett år utan det sker i etapper. 

Ligger det inte i Försvarets intresseområde?
– Vi har försökt anpassa oss efter alla riksintresset och övriga intressen inklusive Försvaret.

Det första samrådsmötet blir på Teams men Barbro Grebacken och några kollegor till henne kommer att vara på plats i Luleå hos länsstyrelsen under mötet.

Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S), som just deltagit i ceremonin vid första spadtaget för H2 Green Steel i Boden, ser nödvändigheten av en utökad produktion av förnyelsebar el i länet när nya industrier etablerar sig.

– Då är vindkraft den som snabbast kan ge effekt, konstaterar hon.

Skulle ni från Luleå kommun vara positiva till att få det här?
– I grunden är vi positiva till vindkraft. Sedan kommer frågan: Är det här rätt plats för det? Vi har ju en försvarsmakt och en flygbas i Luleå, vilket vi är väldigt tacksamma för, men det betyder också att vi inte kan ha vindkraft under deras radarzon, så det är bara längst ute i skärgården som det skulle vara möjligt.

Karta: Rödkallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!