Kritiken mot Köpmantorget har bitvis varit hård. Torget har upplevts som grått, kalt, folktomt och med lösa och spruckna markplattor. Så sent som 2013 inleddes en omgörning av hela torget och det för ansenliga pengar men förändringen landade inte bra hos Luleåborna och inför årets sommarsäsong gjorde stadsbyggnadsförvaltningen ett omtag.
Ett måste – trots de stora investeringarna som redan gjorts på platsen.
– Det här är ett svar på att det helt enkelt inte funkar på Köpmantorget, folk tycker att det är så illa så vi kan inte ducka att göra någonting. Vi har fått trolla med knäna utan budget, säger Viktor Wäppling, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.
Alexander Morell, också landskapsarkitekt, började på förvaltningen i april och en av hans första uppgifter var att ta sig an det utskällda torget.
– En varm och solig dag nyttjas det men alla andra dagar är det inte så attraktivt att röra sig där, säger Alexander Morell som likt många Luleåbor ser potentialen:
– Det är ett av få offentliga allmänna rum i staden så det har ett stort värde.
Synpunkter togs in från berörda fastighetsägare och medborgare för att få en bild om vad som upplevdes som dåligt och vad som önskas på platsen. Mer grönska, mer lek och fler inbjudande sittplatser var några av förslagen som kom in.
Årets satsning genomfördes genom att återanvända saker som redan fanns i kommunens verksamheter. Överblivet konstgräs från en sommargata tvättades och lappades ihop, gamla bänkar reparerades, betongcylindrar målades och arbetsmarknadsförvaltningen hjälpte till att plantera överblivna träd från kommunens plantskola i de flyttbara cylindrarna, för att nämna några exempel.
De för Luleå så klassiska betongbjörnarna fick en ny användning när barn kunde låna färg på Returpunkten, som ligger vid torget, för att måla dem.
– Vi placerade ut 15 björnar och jag tror att alla blev målade över en helg när det väl kom igång. Det blev en hit, säger Alexander Morell.
"Lånade" ferieungdomar från Södra hamnplan sålde glass på torget och hjälpte till med att låna ut racket till ett pingisbord. Närliggande Café Nouveau hade även en extra uteservering på torget.
De plattor som ligger på torget tar stryk när tyngre fordon måste köra in och på vissa ställen är de trasiga, lösa och underlaget blir ojämnt. Vissa delar av torget får förstärkt underlag i framtiden men något större markarbete kommer inte genomföras.
– Det är inte rimligt att byta ut alla plattor men där det är väg och svängs mycket byts de ut, säger Wäppling.
Förhoppningen är att ett trevligare och mer levande torg ska dra området i rätt riktning.
– Nu är det som att torget jobbar lite i motvind men om torget faller ut bra kan det bli mer attraktivt för verksamheter att komma dit. Nu finns det en del tomma lokaler mot torget vilket är sorgligt, säger Viktor Wäppling.
Upplägget kommer vara liknande nästa sommar men 2025 ska en mer permanent lösning etableras. Då kommer det finnas ekonomiska medel för att göra vissa inköp men planen på ett flexibelt torg med flyttbara delar kommer bestå. Torget måste användas till snöupplag vintertid men då är tanken att i stället använda sig av snön för att skapa ett vintertorg. Vintertid kommer även en ny belysning till sin rätt.
– Vi tänker oss ta ett starkare grepp med belysningen, exempelvis linjespänd belysning för att få bättre mysfaktor, säger Alexander Morell.