Planen: Att göra ett Luleåbubbel

Med expertis i Frankrike och testvinrankor på plats i Luleå så smids det stora dryckesplaner i Björsbyn.Målet: Ett Luleåbubbel.– Det vore extra ovanligt och oväntat med ett bubbel härifrån, säger Anders Viljeros, Vineyard event och konferens.

Bubbelplaner. Anders Viljeros på Vineyard Event & Konferens har planer på att göra ett mousserande vin, framställt i Björsbyn.

Bubbelplaner. Anders Viljeros på Vineyard Event & Konferens har planer på att göra ett mousserande vin, framställt i Björsbyn.

Foto:

Luleå.2017-08-16 17:09

Bubblet, alltså ett mousserande vin, är det som Anders Viljeros hoppas kunna presentera när det är färdigtestat och kunskapen om tillverkningen är på plats.

– Vi har lite vinrankor här och vi provar oss fram nu för att se vad som funkar i vårt klimat, säger Anders Viljeros.

Vineyard event och konferens har ett samarbete med en vingård i Frankrike som hjälper till med kunskap och expertis. Det vore onekligen unikt att kunna presentera ett bubbel som sommartid har sol i princip dygnet runt och vintertid får en dos norrsken. Det är givetvis detta som blir det som ska sälja bubblet och det som gör det unikt jämfört med andra produkter.

Att det blir ett mousserande vin och inte ett vanligt rött eller vitt vin beror på att Vineyard vill att deras produkt ska vara så ovanlig och exklusiv som möjligt.

– Det vore lite extra lyxigt med ett bubbel, konstaterar Anders Viljeros.

Kostar det mycket att starta upp en sådan här sak?

– Vinrankorna kostar en del men man börjar i ganska liten skala för att lära sig, så gör ju även de etablerade, säger Anders Viljeros.

Vinet är just nu på planerings- och teststadiet. Att starta upp vinproduktion är inget som görs i snabb hast. Den som i den närmaste framtiden planerar ett bröllop med bubblet från Luleå kan glömma det. Men planen är satt i verket.

– Vi hoppas att det ska gå ganska snabbt men har ingen exakt tidsplan. Men det är några år bort, säger Anders Viljeros.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om