Piteå sjukhus får dubbla MR-kameror

Snart kan Piteå sjukhus ha två MR-kameror – samtidigt som Kiruna står helt utan. "Det är i kustregionen vi saknar kapacitet", säger regionrådet Maria Stenberg (S).

Kenneth Backgård och Norrbottens sjukvårdsparti vill att alla sjukhus ska ha MR-kameror.

Kenneth Backgård och Norrbottens sjukvårdsparti vill att alla sjukhus ska ha MR-kameror.

Foto: Tommy Borg

Luleå2017-12-18 06:00

MR-kameror används allt mer i sjukvården och sedan tidigare står det klart att sjukhuset i Piteå ska få en ny kamera eftersom den gamla snart har gjort sitt.

Men nu föreslår den rödgröna majoriteten att den gamla kameran ska få stå kvar – trots att en ny installeras. Den gamla kameran ska avvecklas först när ombyggnaden av Sunderby sjukhus är färdig och ytterligare en magnetkamera kan tas i bruk där.

– Det handlar både om att klara den totala kapaciteten, men också om att försäkra oss om att vi inte tappar kapacitet när vi bygger om i Sunderbyn, säger Maria Stenberg.

Därmed väljer regionledningen att satsa på Piteå framför en kapacitetsökning på MR-kameran i Gällivare eller en ny kamera i Kiruna. Det beror dels på att det är svårt att rekrytera personal till Malmfälten, dels om att kameran i Gällivare redan tillgodoser behovet i den norra delen av länet.

– Det är i kustregionen vi saknar kapacitet.

LÄS MER: Sjukhusfrågan splittrar S

Oppositionen har föreslagit att Kiruna ska få en MR-kamera och var en utslagsröst från ordföranden från att få igenom det på fullmäktige i november.

– Ett beslut vi kommer överklaga. Jag missunnar ingen en MR-kamera, inte dem i Piteå heller, men jag tycker att man ska ha den typen av resurs på alla sjukhus, säger oppositionsrådet Kenneth Backgård (NS).

Även Kalix bör ha en MR-kamera, anser Backgård, som påminner om att bedömning kan göras av röntgenläkare på distans. Han tror dessutom att investering i utrustning kan göra det lättare att rekrytera.

– Ett moment 22.

Regionens utredning visar att köerna till MR-undersökningar är långa och att situationen kommer att bestå.

– Frågan är hur man hanterar det i framtiden. Egentligen borde vi ha två kameror i Piteå permanent, men det är inte aktuellt nu eftersom den gamla kameran inte har tillräcklig livslängd, säger Maria Stenberg.

Fakta

MR, magnetisk resonanstomografi, är en teknik som gör det möjligt att ta bilder av nästan alla kroppens organ. Med en magnetkameraundersökning går det att upptäcka sjukdomar, kartlägga skador och följa upp behandlingar.

Vid undersökningen får patienten ligga på en brits som skjuts in i en magnettunnel och ligga stilla medan bilderna tas. Undersökningen tar mellan 20 och 45 minuter.

Patienten kan undersökas flera gånger utan att riskera strålskador eftersom MR-kameran tar bilder med hjälp av magnetfält och radiovågor.

Källa: Vårdguiden 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!