MR-kameror används allt mer i sjukvården och sedan tidigare står det klart att sjukhuset i Piteå ska få en ny kamera eftersom den gamla snart har gjort sitt.
Men nu föreslår den rödgröna majoriteten att den gamla kameran ska få stå kvar – trots att en ny installeras. Den gamla kameran ska avvecklas först när ombyggnaden av Sunderby sjukhus är färdig och ytterligare en magnetkamera kan tas i bruk där.
– Det handlar både om att klara den totala kapaciteten, men också om att försäkra oss om att vi inte tappar kapacitet när vi bygger om i Sunderbyn, säger Maria Stenberg.
Därmed väljer regionledningen att satsa på Piteå framför en kapacitetsökning på MR-kameran i Gällivare eller en ny kamera i Kiruna. Det beror dels på att det är svårt att rekrytera personal till Malmfälten, dels om att kameran i Gällivare redan tillgodoser behovet i den norra delen av länet.
– Det är i kustregionen vi saknar kapacitet.
LÄS MER: Sjukhusfrågan splittrar S
Oppositionen har föreslagit att Kiruna ska få en MR-kamera och var en utslagsröst från ordföranden från att få igenom det på fullmäktige i november.
– Ett beslut vi kommer överklaga. Jag missunnar ingen en MR-kamera, inte dem i Piteå heller, men jag tycker att man ska ha den typen av resurs på alla sjukhus, säger oppositionsrådet Kenneth Backgård (NS).
Även Kalix bör ha en MR-kamera, anser Backgård, som påminner om att bedömning kan göras av röntgenläkare på distans. Han tror dessutom att investering i utrustning kan göra det lättare att rekrytera.
– Ett moment 22.
Regionens utredning visar att köerna till MR-undersökningar är långa och att situationen kommer att bestå.
– Frågan är hur man hanterar det i framtiden. Egentligen borde vi ha två kameror i Piteå permanent, men det är inte aktuellt nu eftersom den gamla kameran inte har tillräcklig livslängd, säger Maria Stenberg.