I tio år har 76-åringen skött om sin rullstolsburne och multisjuke man. Sjukdomen MS gör honom sämre för var dag samtidigt som hon åldras.
Paret har stöd från hemtjänsten sex gånger om dagen.
– Jag är så less att höra att man gör en heroisk insats. Det behöver man inte säga till mig, det vet jag redan. Den här delen av äldreomsorgen som jag tillhör är under all kritik. Hur många resor har inte jag tvingats att ställa in på grund av att kommunen i sista stund avbokat min avlastningstid?
I dag finns det totalt fem närståendeplatser i Luleå kommun. Verksamhetschef Ronnie Arespång kan inte säga hur många lulebor som fått beslut om avlastning, men uppskattar att det är 60-70 personer som nyttjar möjligheten.
Som jämförelse förfogar Älvsbyns kommun över 10 platser, medan Piteå har 18 rum där de kan ta emot långtidssjuka för att ge anhöriga en möjlighet till vila och återhämtning.
Från den första oktober inför Luleå kommun ett pilotprojekt som innebär att tre av platserna bara kan bokas måndag-torsdag respektive torsdag-måndag.
– Vi ser ett uppdämt behov efter pandemin. Vi vet att anhöriga sliter väldigt hårt och är tacksamma för det jobb som de utför i hemmet. Nu försöker vi få till fler flexibla platser för att öka möjligheterna till återhämtning, förklarar Ronnie Arespång förändringen.
Parallellt arbetar Luleå kommun med en mer permanent lösning. Ombyggnaden av det samlade korttidsboendet på Örnen beräknas bli klar i slutet av 2024.
Planen är att Örnen med sammanlagt 83 platser ska användas för att möta behoven från hemtjänsten, hemtagningen från Sunderby sjukhus samt till närståendeplatser.
– Vi har inte bestämt fördelningen än, men modellen ger oss flexibilitet. Korttidsverksamheten i Råneå ska finnas kvar. Vi planerar för sex platser på Västberga, berättar Ronnie Arespång.
Pilotprojektet med delade veckor ska pågå fram till den sista april nästa år innan utvärdering. På torsdagen presenterades förändringen på ett möte, dit samtliga med beviljat beslut om avlastning var inbjudna.
Mottagandet blev blandat.
Birgitta Ekelund anser att det är en försämring.
– Avlastning måndag till torsdag innebär i praktiken bara två dagars vila. Det är för lite. Till slut går man in i väggen. Man orkar inte. Jag tycker att det är märkligt att inte kommunpolitiker intresserar sig för vår livssituation. Vet de verkligen hur vi har det?