Pillren blir en dödsdrog på gatan

Morfintabletter krossas och injiceras. Risken för överdos är stor.
Narkotikaklassade läkemedel är en växande trend bland länets unga opiatmissbrukare.
-  Det som händer är att de slutar andas, säger läkaren Alvaro Medvedeo.

Läkaren Alvaro Medvedeo tycker att läkarens beteende drar skam över en yrkeskår vars uppdrag är att hjälpa, inte stjälpa.

Läkaren Alvaro Medvedeo tycker att läkarens beteende drar skam över en yrkeskår vars uppdrag är att hjälpa, inte stjälpa.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2011-05-11 06:00

Dolcontin. Oxycontin. Tramadol. Tiparol. Det är några av namnen på läkemedel som borde förvaras i medicinskåp hos patienter med svåra smärtproblem, men som även är mycket vanliga i missbrukskretsar.

Som Kuriren har berättat har fyra unga män nyligen avlidit efter att ha överdoserat narkotikaklassade läkemedel.

Alvaro Medvedeo, psykiater på Missbruksenheten i Luleå, ser en tydlig trend bland länets unga opiatmissbrukare.

-  Dessa tabletter är överrepresenterade bland opiatmissbrukarna i Norrbotten. I södra Sverige finns det heroin, här är det dessa läkemedel som finns att få tag på, säger han.

Blandar preparaten
Alvaro Medvedeo beskriver ett blandmissbruk där morfinbaserade tabletter krossas och injiceras, inte sällan i kombination med alkohol eller andra lugnande läkemedel. Eftersom det rör sig om tabletter, avsedda att sväljas enligt läkares ordination, kan missbrukaren omöjligt överblicka effekterna av injektionen.

-  Det rör sig om långverkande preparat med en effekt som varar tolv timmar eller längre. Efter någon timme kanske de tar mer eller blandar in andra preparat, medan injektionen fortfarande har effekter i kroppen. Morfinet slår ut andningsfunktionen, säger han.

Ökning bland unga
Bland Alvaro Medvedeos patienter är det främst den yngre generationen som ägnar sig åt denna typ av livshotande blandmissbruk. Den bilden bekräftas av Ralf Nilsson, chef för socialtjänstens vuxensektion i Luleå.

-  Vi ser det i allra högsta grad öka hos tonåringar eller bland dem som är strax över 20 år. Det är stort i hela Norrbotten, mina kollegor i Fyrkantsområdet har exakt samma bild. Det är väldigt oroande, säger han.

Ökad medvetenhet
Enligt Ralf Nilsson kommer missbrukare över preparaten på olika sätt.

-  Det finns en marknad utanför sjukvården. Det kan vara så att man går in i någon annans medicinskåp och plockar läkemedel. Sedan finns det säkert aningslösa läkare som skriver ut preparaten. Jag tror att man måste öka medvetenheten bland läkare om att inte skriva ut så stora mängder, säger Ralf Nilsson.

Alvaro Medvedeo har ungefär samma bild av läget.

-  Vår bild är att det rör sig om både smuggling och inhemska preparat. De flesta numera känner någon som har haft cancer, och läkemedlen kan nå missbrukaren den vägen, säger Alvaro Medvedeo.

Skriver läkare i Norrbotten ut dessa läkemedel till missbrukare?

-  Sannolikt förekommer det, men det finns också personer som går till läkare och spelar sjuka för att få ut dessa preparat.

Smärtläkemedel på missbruksmarknaden

Dolcontin, Oxycontin, Tramadol och Tiparol är receptbelagda läkemedel.

Läkemedlen finns i tablett- eller kapselform och är avsedda att lindra smärtor hos exempelvis cancerpatienter.

Missbrukare injicerar läkemedlet och överdoser är vanliga. Morfinet slår ut andningsfunktionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om