Pigg Fälldin ger Olofsson stöd

Måndagen var en enda lång Eriksgata för gamle centerledaren och statsministern Thorbjörn Fälldin. Från Örnsköldsvik till Luleå reste han på blixtvalturné med den som med tiden blev hans kronprinsessa inom rörelsen, nuvarande centerledaren Maud Olofsson.<BR>Läs artikeln om Maud Olofssons möte i Ebeneser i Luleå genom att klicka <A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1284744&amp;CategoryID=2764&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2&amp;ParentID=">här.</A>

LULEÅ2006-09-12 06:00
Den nu 80-årige Fälldin som är avundsvärt pigg för sin ålder drog ned flera goda skratt och applåder vid sitt framträdande på Ebeneser i Luleå under måndagskvällen. Att minnet och orken inte är som förr, som då i mitten av 1970-talet när han tampades med sina meningsmotståndare om kärnkraften, må vara förståeligt.
Nu på den politiska åhörarbänken säger han sig gärna skänka sitt stöd till Olofsson.
Efter att Maud Olofsson inför åhörarna på Ebeneser haft en lång genomgång av partiets ståndpunkter ställer centerns distriktsordförande i Norrbotten Stefan Tornberg honom frågan vilka spörsmål som han tycker är viktiga i Sverige och valrörelsen. Då ler Fälldin klurigt och förklarar:
- Det har vi redan hört och det av en sådan klass att jag bara har en sak att säga. Amen! förklarade Fälldin och drog ned skratt och applåder i den av sympatisörer och allmänhet fullsatta lokalen.

Har full koll
Men den gamle centerledaren är inte särskilt tillbakadragen politiskt. Han har koll.
- Jag är inte aktiv, har inga uppdrag men jag följer förstås med, förklarar han och svarar villigt på frågan vem han tycker drar längsta strået i den pågående valduellen.
- Fredrik klarar sig bäst!
Att Fälldin skulle vara en viktig galjonsfigur för Olofsson och en draghjälp så här i valspurtens elfte timme låtsas han inte om.
- Har man en bra chaufför så är det bara att åka med, förklarade han och avsåg förstås Olofsson.
De viktiga frågorna i valrörelsen, då?
- Jobb och investeringar, det är siamesiska tvillingar!
Den intrikata frågan om att centerpartiet nu svängt i kärnkraftsfrågan mot det tillåtande hållet svängde han själv elegant runt:

Har inte gett upp
- Vi har inte gett upp där, vi har samma inställning, men vi måste satsa mera på ny energi, använda våra åkrar, skogar, vind. Nej, vi har inte sagt upp oron för kärnkraften, slog Thorbjörn Fälldin fast och behövde till synes inte dagtinga med sitt samvete för att svara på frågan.
Fakta / Thorbjörn Fälldin
Skrev historia när han blev landets 27:e statsminister och bröt en 40-årig epok med socialdemokraterna vid makten.
Var statsminister i två perioder från 8:e oktober 1976 till den 18 oktober 1978, samt den 12 oktober 1979 till 8 oktober 1982.
Till den nuvarande centerledaren har han en särskild relation. Hon är dotter till Fälldins gode vän och gamle parhäst i politiken, nu framlidne Harald Olsson, stark regional centerpolitiker i Ångermanland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om