Enligt Luleå kommuns VA-chef genomförs det regelbundna kontroller av samtliga vattentäkter som är kopplade till det kommunala vattennätet. Den stora vattentäkten i Gäddvik, som levererar vatten till de flesta Luleåbor, kontrolleras varje år.
– Vi har i alla fall utom ett noterat en väldigt låg grad av PFAS. Undantaget är kommunens reservtäkt i Gamla Gäddvik. Det kollar vi numera varje år sedan vi noterat stigande halter. I dag ligger det strax under det rekommenderade gränsvärdet, säger Petra Viklund.
Det innebär i klartext att vattnet fortfarande betecknas som tjänligt. Petra Viklund vill inte spekulera hur föroreningen hamnat i reservtäkten. Strömningsmönstret är inte kartlagt och källan till utsläppet kan därför inte pekas ut.
Att kontrollera PFAS-halten i dricksvatten är en förhållandevis ny företeelse. Det var efter miljöskandalen i Ronneby som vattenbolag fick upp ögonen för det dolda miljöhotet.
Enligt Naturvårdsverkets rapport 2016 innehöll var tredje vattentäkt i Sverige spår av PFAS. I de flesta fall har den kemiska föreningen härletts till brandövningsfält.
I dag finns det teknik för att rena vatten från PFAS. Det testas bland annat på en forskningsanläggning i Stockholm.
– Det går att rena med hjälp av oxidation och kolfilter, men det är ganska komplicerat och dyrt, uppger VA-chefen Petra Viklund.
Sedan 2015 har jakten på PFAS funnits i fokus även för Länsstyrelsens miljöskydd.
– De högsta värdena i Norrbotten har Försvarsmakten uppmätt i grundvattnet vid F21 och RFN Vidsel, säger Fredrik Nordblad.
Han har jobbat på miljöanalysenheten sedan 2014. Det första året var kemikalieblandningen ett närmast okänt begrepp, men utsläppet från F21 i Luleå kom att förändra bilden.
Sedan dess har Länsstyrelsen undersökt länets samtliga brandövningsplatser, där prover tagits i marken, i grundvattnet samt i ytvatten i intilliggande vattendrag.
– Tyvärr finns PFAS spritts över hela världen. Norrbotten utgör inget undantag, även om det här oftast handlar om små mängder. Det nordligaste fyndet har gjorts i Abiskojaure, där det påträffades i en rödinglever. Även om det handlar om en låg halt känns det skrämmande. Hur kan det ha hamnat däruppe? Det måste på något sätt ha spridits via atmosfären, tror Fredrik Nordblad.