Första tanken med denna artikel var att beskriva det osannolika i att från nästan inga kvinnliga kommissarier överhuvudtaget så finns det helt plötsligt två med likartade namn på samma station. Och visst är det lite skoj, ty tjejernas arbetskamrater, och media med för den delen, har haft väldigt svårt att hålla koll på vem som är vem.
Fler tjejer
De bägge är nyblivna kollegor som talar sig varma för kvinnors möjligheter att ta sig fram i den polisiära världen i länet.
- Det går alldeles för sakta, säger Petra Freudenthal, som blev länsvakthavande befäl i januari 2010.
Liksom kollega Petra Hinterthaner, yttre befäl i Piteå sen 2007 men kommenderad till länsvakthavande i Luleå under sommaren, är hon söderifrån och där är det vanligt med kvinnliga polisbefäl. I Norrbotten mal karriärkvarnarna för kvinnliga poliser betydligt saktare.
- Ja, det finns problem. Till exempel att många manliga poliser inte kan ta ett nej från ett kvinnligt befäl på samma självklara sätt som om det kommer från en man. Är det en kvinna så ska det alltid överprövas och diskuteras. Man har en konstig bild av ett kvinnligt polisbefäl som "behjälplig", säger Petra och Petra H håller med.
Kvinnlig kompetens
- Man måste ha lite vassa armbågar och ta för sig, konstaterar Hinterthaner och minns raden av manliga högre poliser som synade henne då det var dags att anställa ett yttre befäl i Piteå.
Herrar som fick veta att visst skulle de anställa henne utifrån hennes kompetens, men även utifrån värdet av att hon var tjej. Och ja, så blev det.
Petra Freudenthal, 47 år, är tandteknikern från Ystad som sadlade om till polisyrket och blev kriminaltekniker. Petra Hinterthaner, 45, är Stockholmstjejen som gled in på polisyrket på grund av sitt hästintresse som hon delar med kollega Petra. Bägge berättar om "chocken" över att komma till Norrbotten.
Annan värld
- Herregud, det var ju så stora avstånd, säger Petra H som blev "hitlurad" av sin polismake från länet som hon träffade under polishögskoletiden.
I tuben fanns ett polisjobb i Älvsbyn.
- Älvsbyn var en förort till Piteå, påstod han, skrattar Petra H som efter många mil i bilen snart förstod att det var ju en sanning med modifikation.
De bägge berättar roligt om utmaningen att greppa hela det väldiga länet.
- Kollegor söderöver tror man skämtar när man berättar om handräckningskörning på 70 mil, säger Petra F som också hade ett väldigt bryderi med de norrbottniska dialekterna i början.
Och att sätta sig in i finurliga ärenden, som Petra H på hennes allra första dag i tjänst i Älvsbyn, där första telefonsamtalet kom från jägaren med ett udda polisärende.
Chippa björnar
- "Ska man chippa ett björnskinn före eller efter att man garvat det?" Då var förtvivlans tårar nära och en undran om detta var nivån på tjänstgöringen i detta distrikt, säger hon och skrattar gott åt minnet.
Det har runnit mycket vatten under broarna sedan de bägge blev norrbottniska poliser och allt som de inte kunde när de kom har hämtats hem med humor och ödmjukhet. De bägge kände först inte till varandra men förstod att de hade en namne inom skrået när de fick varandras post hela tiden. Sen träffades de på ett möte och fann att de hade saker gemensamt.
Punk-polisen
- Vi gillar att frisera oss, berättar Petra H och förklarar att frisyrerna ibland blir så speciella att allmänheten reagerat. Några ungdomar som hade ett ärende till polisen hade sett henne i hennes nya punkfrisyr på stan, en något lutande tuppkam.
- De ville absolut träffa just den polisen.
Kvinnliga förebilder, som sagt. Sådana är viktiga, anser de tu.
- Petra som länsvakthavande är en viktig förebild för mig. Att man som kvinna kan se att det går att ta sig fram i karriären, säger Petra Hinterthaner.
Hon nämner också länsvakthavande Catrin Hedqvist, samt längre tillbaka även vakthavande befälet för organisationen Luleå-Boden, tillika före detta chefen för Länskommunikationscentralen och den som i dag håller i kvinnliga polisers nätverk i Norrbotten, Eva Högfeldt.
Petra efter Petra
Faktiskt skulle det kunna bli så att det blir en Petra som ersätter en Petra nu till hösten.
- Ja, jag kommer att under två år vara lärare för eleverna på polishögskolan i Umeå, berättar Freudenthal som med sin kompetens som kriminaltekniker och kommissarie samt inte minst som kvinnlig polis, kommer att kunna ge dagens polisaspiranter en mer uppdaterad vinkel på ämbetet.
- Och så behöver vi överlag mer mångfald på alla sätt, det är ju så vårt samhälle ser ut, konstaterar Petra och Petra.
Och så var det ju det där med namnen. Freudenthal är ett vallonskt namn med belgiskt ursprung, och Hinterthaner har Petra efter sin österrikiske far.