Personaloro inför flytten

Fyrens flytt till Råneå innebär längre och kanske fler arbetsdagar för personalen.
Hur det ska lösas är ännu inte klart - enda beskedet från arbetsgivaren är att personalstyrkan inte blir större.

OROLIGA. Soile Stenman, Lena Lundvik Kroon, Jenny Lindvall och Helena Dellenbäck jobbar på korttidsboendet Fyren förklarar att flytten kommer innebära stora problem om personalstyrkan inte ökas.

OROLIGA. Soile Stenman, Lena Lundvik Kroon, Jenny Lindvall och Helena Dellenbäck jobbar på korttidsboendet Fyren förklarar att flytten kommer innebära stora problem om personalstyrkan inte ökas.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2012-01-18 06:00

Som Kuriren kunde berätta i går så flyttar korttidsboendet Fyren till Råneå den 1 maj.

Någonting som kommer att innebära stora förändringar för personalen. Dels när det handlar om transporten till och från Råneå men också hur deras arbetstid påverkas av avståndet.

- Ska vi ta oss till och från Råneå blir det ju två timmar längre arbetsdagar. Vi vill ju ha kompensation för den tiden, säger Soile Stenman

Måste se över schemat
Oavsett hur Luleå kommun väljer att agera i det fallet kommer de tvingas att se över schemat. Personalen vet ännu inte vilka planer som smids, bara att styrkan inte kommer öka och att dagens schema inte kommer att fungera.

- Vändskiften när vi arbetar kväll och sedan morgon kommer inte att fungera. Vi kommer inte vara hemma förrän vid elva och sedan ska man vara här vid sex igen för att åka buss till Råneå. Det blir för kort vila, säger Jenny Lindvall.

Delade turer inte möjligt
Att fortsätta med delade turer är inte heller möjligt då det skulle innebära att personalen skulle tvingas befinna sig i Råneå hela tiden.

- Det är otänkbart. Vi skulle ju aldrig få komma hem, säger Lena Lundvik Kroon.

Ingen ur personalen som Norbrottens-Kuriren pratar med tror att det går att lösa med de nuvarande resurserna.

- Eftersom vi ska ha lika många boende så går det ju inte, säger Lena Lundvik Kroon och Jenny Lindvall fyller i

- Med delade turer jobbar vi ju varannan helg och hade vi kunnat hade vi tagit bort dem redan här.

Problem för vikarierna
En annan fråga som personalen oroar sig över är vikariefrågan.

- Vi är ju så beroende av vikarier och om någon blir sjuk så kommer ju ingen vikarie hinna hit till Fyren och ta bussen som de pratar om ska gå klockan 06.15, utan lär väl få åka med länstrafiken och komma dit vid åtta-nio. Det mesta av morgonarbetet är ju mellan sju och nio, så vi förstår inte hur det ska fungera, säger Helena Dellenbäck.

Hur tror ni de boende kommer att påverkas?

- De flesta anhöriga är ju äldre och det är inte så bara att ta en buss till Råneå för att komma och hälsa på. Jag tror det blir mer att de boende kommer med handikappbussar och färdtjänst till oss och sedan ser vi inte de anhöriga under tiden som de är på avlastning, säger Jenny Lindvall och fyller i.

- Men Klockarängen är jättefint och till sommaren kommer våra boende att kunna vara mycket utomhus, någonting som inte går på samma sätt här inne i stan.

Norrbottens-Kuriren har sökt verksamhetschefen Gabriella Sjöström för en kommentar, utan framgång.

Lokalerna som nyttjas av Luleås enda korttidsboende, Fyren, ska renoveras och den 1 maj ska hela verksamheten flyttas till Klockarängen i Råneå.

Enligt ansvariga på socialförvaltningen fanns det ingen lokal närmare centrum som var tillräckligt stor och anpassad för vårdtagarnas behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!