Barn, akuta patienter och äldre med särskilda besvär är prioriterade och för dem ska det fortfarande vara relativt lätt att få en tid på någon av folktandvårdens kliniker i Luleå.
Men för friska vuxna är det betydligt svårare. Det är till exempel helt omöjligt för nya patienter att teckna ett så kallat frisktandvårdsavtal. Och chansen att alls få en tid beskrivs på Region Norrbottens webbsida som begränsad.
– Det har ljusnat lite, men vanliga friska patienter har fortfarande svårt att komma åt, säger Tomas Josefsson som är divisionschef för folktandvården i Norrbotten.
Så har det sett ut i flera år – och under hösten och vintern har personalen på mottagningarna i Luleå gjort vad de har kunnat för att jobba i kapp, bland annat genom att hålla öppet på lördagar.
– När man kände att man var pressad försökte man fylla upp tidböckerna jättemycket och det är en vanlig fallgrop när man har mycket att göra. Resultatet blir en tvärnit där ingenting blir vettigt och färdigt.
Tomas Josefsson ser ändå inte den nuvarande situationen som jätteproblematisk, eftersom norrbottningarnas tandhälsa generellt sett är så pass god att de flesta klarar att vänta med sina besök hos tandläkaren eller hygienisten.
– Om det vore så att vi inte hann med de prioriterade grupperna vore det allvarligt, men det här är ingen katastrof, även om det är tråkigt. Har man ett akut problem får man ju komma.
Resursproblemet beror till stor del på att det råder brist på personal. En tredjedel av tandvårdspersonalen i Norrbotten har utbildat sig i ett annat land än Sverige – men när Socialstyrelsen skärpte språkkraven under förra året blev det genast svårare och mer kostsamt att rekrytera utländsk personal.
Folktandvården har ett stort rekryteringsbehov under de kommande åtta till tio åren. De 23 000 som i dag arbetar inom svensk tandvård måste ökas till 26 000 för att motsvara befolkningsutvecklingen. Dessutom går 8 000 anställda i pension fram till 2025 – alltså måste 11 000 personer nyanställas.
– Det är nästan hälften av alla som jobbar i dag, så man kan ha sina funderingar på om man kommer lyckas. Jag är tveksam, säger Tomas Josefsson.
Han tror att norrbottningarna kommer att få vänja sig vid att det är svårt att få tid hos folktandvården.
– Frågan är om vi någonsin kommer kunna säga ”nu är allt bra”. Vi behöver lyfta blicken och se att det nog kommer att vara problem.