Personalförsörjningen en ödesfråga
Tillgång på kompetent arbetskraft inom vård, skola, statliga myndigheter som skatteverket och försäkringskasan, är en av de viktigaste frågorna för framtidens välfärd. Det framkom när socialdemokraterna i Luleå och nätverket Kvinnor i fokus kal-lade till välfärdsvernissage.
FRAMTID. Åsa Snårbacka, SKTF, Inger Ehn Knobblock, St och Eva Nordmark, SKTF, diskuterade framtidens välfärd och hur den ska finansieras.
Foto: Andreas Wälitalo
Dessa frågor var upprinnelsen till att socialdemokraterna i Luleå tillsammans med nätverket Kvinnor i fokus kallat samman fackföreningsrepresentanter för anställda inom vård, skola, myndigheter som handlägger biståndsärenden med mera.En gemensam nämnare för de båda inbjudna fackföreningarna St, som organiserar statligt anställda och Svenska kommunaltjänstemannaförbundet, Sktf, är den förestående generationsväxlingen.Enligt Eva Nordmark, ordförande för Sktf, kommer 50.000 chefer inom kommuner och landsting att sluta under 2008. Men mindre än hälften av landets kommuner har en strategi för personalförsörjning.-Det är en avgörande framtidsfråga. Hur ska offentlig sektor klara konkurrensen från det privata näringslivet och få kompetent personal? Jag är orolig över hur det ska gå, säger Eva Nordmark. Konkurrensen handlar om både lön och attraktiva tjänster.-Vi har gjort en stor undersökning där vi frågat unga studenter om deras föreställning om att arbeta i offentlig sektor. Tyvärr ser de inte att det statliga erbjuder intressanta och stimulerande arbetsuppgifter. Än mer oroande är att de som nu arbetar där har samma uppfattning. De anser att uppdraget är viktigt, men utvecklingsmöjligheterna är små, säger Inger Ehn Knoblock, utredare hos St.Viktigt samarbete
Eva Nordmark vill utveckla välfärden och då är ett samarbete mellan arbetsförmedling, socialtjänsten och försäkringskassan mycket viktig. Hon vill också att politikerna slår fast var gränsen mellan det frivilliga arbetet, som kommer in mer och mer inom vård och omsorg, och den professionella vården som personalen ska stå för, går.Hon hyllar det så kallade Sara-projektet i Boden, där sjuksköterskan åker med IT-utrustning till de gamla och kopplar upp sig mot sjukhuset där doktorn sitter istället för att de gamla ska åka till doktorn.-Det är ett initiativ som får stor uppmärksamhet runt om i landet och ett utmärkt sätt att utveckla vården, säger Eva Nordmark.Vernissagen, den bestod av en rad utmanande frågor och påståenden, så som "är 45 timmars arbetsvecka lösningen för en ökad välfärd?"
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!