Personal sparkas då boenden ändras

45 personer förlorar jobbet i samband med att boendeformen för ensamkommande flyktingbarn ändras.

Nya jobb. Magnus Johansson, avdelningschef, säger att kommunen försöker hitta andra jobb för de övertaliga på Arbetsmarknadsförvaltningen.

Nya jobb. Magnus Johansson, avdelningschef, säger att kommunen försöker hitta andra jobb för de övertaliga på Arbetsmarknadsförvaltningen.

Foto: Ingela Rasimus

LULEÅ2017-05-17 17:55

Redan i april omvandlades de första HVB-hemmen till stödboende. Bakgrunden till det hela är att antalet ensamkommande flyktingbarn minskat samt att regeringen ändrat reglerna. De är väldigt tydliga, enligt arbetsmarknadschefen, Maarit Enbuske.

– Om de ska placerar på HVB-hem eller på ett stödboende ska skälen vara väldigt särskilda om man fyllt 18 år. Den normala placeringen ska vara eget boende och där kan man bo tills man är 21 år.

Hon tillägger att ytterligare ett skäl till att minska antalet platser är att många av de ensamkommande i Luleå dessutom fyllt 18 år.

En av de stora skillnaderna med ett stödboende är att det inte behövs lika mycket personal där som på ett HVB-hem. Till exempel finns det inte några krav på bemanning hela natten, i stället cirkulerar en nattpatrull.

– Vi behöver säga upp väldigt många då vi gör om boendena, säger Maarit Enbuske.

I dag onsdag informerades personalen. Chefen för integrationsavdelningen, Magnus Johansson, säger att kommunen ser över om de kan finnas andra jobb för de övertaliga.

– Vi ska försöka behålla alla personer genom omfördelningar, säger han.

Två av dem som nu sägs upp är Britt-Inger Andersson och Cristina Nilsson.

– Jag hoppas att det inte går så fort för pojkarnas skull, säger Britt-Inger Andersson.

Båda skulle de gärna se att det blev kvar lite mer av omsorgen och omvårdnaden.

– De har kort tid att bli vuxna på. De kommer från ett helt annat land och en helt annan kultur, säger Cristina Nilsson.

Ingen av dem har fått något nytt jobb ännu. Britt-Inger Andersson hyser inget större hopp om att få något annat inom kommunen heller.

– Det finns så många som jobbat så mycket längre än mig. Jag hoppas jag får stanna så länge som möjligt, det är ett tufft jobb men man får tillbaka så mycket, säger hon.

Andra kritiska röster som hörts gällande barnen situation är att de felaktigt bedöms klara sig själva då det inte finns några platser för dem på HVB-hem. Maarit Enbuske tillbakavisar kritiken.

– Vi gör en individuell bedömning för varje barn.

För knappt ett år sedan fanns det totalt sju HVB-hem i Luleå med cirka 150 platser för ensamkommande barn. I dagsläget uppgår antalet till tre permanenta boenden samt ett tillfälligt som avvecklas i juni (Nordkalotten). Antalet platser uppgår till 50 stycken. På stödboendena finns 99 platser.

I mitten på januari nästa år är tanken att det ska finnas ett HVB-hem med totalt 16 platser, ett stödboende med 24 platser samt 86 platser i den nya boendeformen, egna bo. Där placerar de över 18 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om