2020 rasade branden på samsjuklighetsboendet Bergbo på Bergviken men sedan två är tillbaka är verksamheten igång igen, med ett tiotal lägenheter för missbrukare och personer med neuropsykiatriska funktionshinder samt personal dygnet runt.
Under våren har boendet plågats av arbetsmiljöproblem, efter schemaförändringar mot bakgrund av de nya reglerna för dygnsvila som trädde i kraft i mars.
I en begäran om föreläggande eller förbud hos Arbetsmiljöverket beskriver huvudskyddsombudet Markus Gidlöv, Kommunal, hur personalen inte hinner ta ut sina avtalsenliga raster.
– De har upplevt stora försämringar. Personalen måste ha konstant dubbelbemanning och får inte jobba själva på grund av boendets art. Då kan de inte nyttja rasterna, trots att alla har rätt att lämna arbetsplatsen då, säger Gidlöv.
Dessutom sker störningar nattetid på grund av spring i trappor och annat som tillstöter.
– När de går nattjouren ska de egentligen sova från klockan 23 men i stället blir sömnen störd kopplad till klientelet på Bergbo. I perioder har det varit mycket problem på grund av medicinska orsaker.
Följden blir bristande återhämtning.
– Då blir det ännu svårare att orka med arbetet dagen därpå. Personalen kan inte alltid kan vara hundra procent fokuserade.
Vid vissa arbetspass finns inte heller tid för överrapportering, vilket riskerar att viktig information inte når fram rörande verksamheten.
– Personalen ha försökt att prata med arbetsgivaren men upplevde att de inte fick tillräckligt gehör.
I april uppmärksammade Kommunal arbetsgivaren enhetschefen på problematiken och skickade in en begäran om åtgärder för att kunna återgå till scheman med 24-timmars jourpass i stället för nuvarande maximalt 20 timmar.
– De ska ansöka om dispens från dygnsvilan men vi vet inte om det är möjligt ännu. LSS-bostäder kan lättare ansöka om dispenser men tyvärr gäller inte samma för boenden som Bergbo. Det borde egentligen vara samma villkor.
Borde bemanningen stärkas upp också?
– Arbetsgivaren har försökt men det skulle behövas fler vikarier för att täcka alla luckor.
Kommunal tar nu ärendet vidare till Arbetsmiljöverket.
– De får bedöma om en inspektion behöver göras. I väntan på det står det still, säger Marcus Gidllöv, Kommunal.