Anders Eriksson har kört sopor i Luleå sedan 2003. Just nu har han sällskap i hytten av Ivar Simonsson, som gör sin fjärde sommar i sopbilen.
1997 började sorteringen av kompostavfall. Luleåborna blir bättre och bättre på att sortera, men fortfarande sker många misstag. I en del fall och när det handlar om upprepade fel, kan kommunen skicka brev till fastighetsägaren och ibland kan det bli fråga om en tilläggsavgift.
- Vi har en dator i bilen sedan förra året. Där kan vi direkt notera om det är något fel, berättar Anders Eriksson och förevisar displayen i förarhytten. På den kan han se körväg, vilka kärl som blivit tömda och där finns också knappar där han snabbt kan göra vissa noteringar.
- Det har blivit mer jobb för oss och tagarna, som finns på sopkärlen fungerar inte alltid, men det är oftast enklare och snabbare att få fram information till kunderna om det varit några problem.
Ökad sortering
Ända fram till 1990-talet lades mycket sopor på deponi. Men sedan dess har sorteringen ökat och restavfallet går till förbränning.
- Sorteringen har ökat och särskilt de fyra senaste åren. Restavfallet är en bråkdel av vad det var tidigare, säger renhållningsingenjör Fredrik Wennberg på Tekniska förvaltningens avfallsavdelning.
I kommunen finns det fyra återvinningscentraler - Kronan, Sunderbyn, Råneå och Antnäs - där man kan bli av med olika former av grovavfall. Kommunen hjälper också till att informera om förpackningsindustrins stationer för återvinning av tidningar, glas, plåtburkar och pappersförpackningar.
- Vi hoppas att vår information ska göra att sorteringen blir riktig, vi kan inte jaga syndare, det kostar för mycket och kanske inte ger så bra resultat heller.
Plockundersökning
I höst ska kommunen göra en så kallad plockundersökning av avfallet. Då ska man undersöka innehållet i olika sopkärl för att få en mer exakt uppfattning om hur bra eller dåliga Luleåborna är på att sortera sina sopor.
Ivar Simonsson och Anders Eriksson, som har direktkontakt med det vi slänger, tycker att mycket går att förbättra.
- Det är många restauranger som slänger matrester bland restavfallet. Det finns också allt för många som slänger fel sorts plastpåsar i komposterna och det försämrar kvaliteten på kompostjorden.