Pelletsverket drivs utan miljötillstånd

Sverige riskerar dryga EU-böter för att pelletsverket i Svappavaara drivs utan miljötillstånd.
Kommissionen tänker dra Sverige inför EU-domstolen.

BÖTER. EU-kommissionen kräver att Sverige döms till böter för att man kör pelletsverket i Svappavaara utan tillstånd.

BÖTER. EU-kommissionen kräver att Sverige döms till böter för att man kör pelletsverket i Svappavaara utan tillstånd.

Foto: Mattias Forsberg

Luleå2013-02-22 06:00

Det är andra gången som Sverige riskerar att hamna inför EU-domstolen därför att två stora industrier; LKAB:s pelletsverk i Svappavaara och Surahammars bruk fortfarande drivs utan att ha miljötillstånd som uppfyller IPPC-direktivet som gällt sedan oktober 2007.

Konungariket Sverige riskerar nu att få betala dryga böter för att landet inte ser till att EU:s lagstiftning efterlevs. I mars förra året fällde EU-domstolen Sverige för att ha åsidosatt sina skyldigheter.

Kommissionen anser att Sverige fortfarande inte har rättat sig efter domen och kräver nu att Sverige ska dömas att böta 14.912 euro, cirka 126.000 kronor om dagen.

Vitesbeloppet ska dömas ut från den dag då den andra domen faller till dess att Sverige rättar sig efter domen.

Dessutom kräver kommissionen att Sverige ska böta en klumpsumma om 4.893 euro, cirka 41.400 kronor om dagen, från mars 2012 till dess att Sverige rättar sig efter EU-domstolens dom.

Ansvaret läggs på LKAB
David Berggård på länsstyrelsens miljöskyddsenhet lägger ansvaret för den uppkomna situationen på LKAB. Bolaget sökte tillstånd alltför sent för sin verksamhet i Svappavaara hävdar han.

IPPC-direktivets införande i Sverige innebar att företag som redan hade miljöfarlig verksamhet (med tillstånd meddelade med stöd av miljöskyddslagen) själva skulle söka uppdaterade tillstånd.

- Det här är något som LKAB inte har sökt och fått i tid, säger David Berggård.

Han hävdar att det här är något som länsstyrelsen har påtalat för LKAB redan 2007.

- Det här är något vi har påtalat för LKAB, vikten av att det här ska prövas. De har angett att det har varit deras avsikt, men av olika anledningar så har man inte gjort det och så har man sent om sider kommit in med en ansökan till mark- och miljödomstolen, säger David Berggård.

Ansökan hos miljödomstolen
Mark- och miljödomstolen ska pröva LKAB:s tillståndsansökan och länsstyrelsen kommer att yttra sig om den.

- Sedan har LKAB visserligen påbörjat en uppgradering av reningen men det är inte tillräckligt utifrån direktivet. Förhoppningsvis får vi en prövning inom kort. Vi kommer inom kort att yttra oss om de nivåer som de har föreslagit, säger David Berggård.

- Om LKAB hade haft med pelletsverket samtidigt som man sökte tillstånd för Gruvberget då hade man varit i fas med det här. Det var något vi påpekade i samband med att Gruvberget prövades, säger David Berggård.

I december förra året gav mark- och miljödomstolen ett tidsbegränsat tillstånd för järnmalmsbrytningen i Gruvberget. Den slutliga prövningen av LKAB:s samlade verksamhet i Svappavaara kommer att göras under första halvåret i år, enligt vad domstolen tidigare meddelat.

EU-direktivet

IPPC-direktivet anger hur industrianläggningar inom EU ska tillståndsprövas.

Syftet är att minska utsläppen från olika källor. IPPC-direktivet anger att bästa möjliga teknik ska användas.

Sedan oktober 1999 gäller direktivet för alla nya anläggningar.

För anläggningar som redan fanns när direktivet trädde i kraft (1996) gällde en elva år lång anpassningsperiod, till 30 oktober 2007. Då måste bolaget både ha tillstånd och uppfylla kraven i direktiven.

IPPC-direktivet har nu ersatts av IED, industriutsläppsdirektivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!