Pellets - miljöval på mejeriet
Olja, el eller flis? När Norrmejerier i Luleå under 2005 konstaterade att den gamla oljepannan måste bytas ut funderade man över valet av energislag. Oljan är inte miljövänlig, elen var för dyr. Valet föll till slut på pellets. I maj togs nyinvesteringen i en pelletspanna, med mera, på totalt 37 miljoner i drift, varav 3,4 miljoner är stöd från Luleå kommuns klimatinvesteringsprogram som bygger på statliga pengar fördelade av Naturvårdsverket.
GIGANTISK. En ackumulatortank ingår i investeringen rymmande 125.000 liter vatten som håller 200 grader. Här synar platschefen Hans Hällgren och kommunens miljösamordnare Lena Bengtén anläggningen. Norrmejerier har fått 3,4 miljoner kronor i stöd via kommunens Klimatinvesteringsprogram KLIMP.Foto: Andreas Wälitalo
Foto: Andreas Wälitalo
Pelletspannan har mycket litet att göra med uppvärmning av fastigheterna, men lokalerna kan däremot dra nytta av den värme som alstras.- Ja, det är främst till produktionen, processerna som energin går berättar platschef Hans Hällgren och underhållschef Lennart Lundberg. Runt 50 miljoner förpackningar sprutar anläggningen fram varje år i mejeriet och i anläggningen Nordan, sammantaget arbetar runt 200 personer vid anläggningen. Tillverkningsprocesserna kräver en hög temperatur, högre än fjärrvärmen i Luleå skulle kunna ge. Den nya pelletspannan är på fem megawatt och producerar ånga som alltså används i upphettningen av de producerade livsmedlen.Omkring 1.500 kubikmeter olja gick förut åt i anläggningarna på Bergnäset. Mängden pellets som kommer att gå åt på årsbasis är cirka 3.000 ton, mellan 6.000-8.000 kilo per dygn, beroende på årstiden. Två stora magasin som rymmer vardera 80 ton matar in bränslet i den stora pannan som sedan starten i maj gått felfritt. Varannan dag fylls magasinen på med hjälp av lastbilar som sprutar in pelletsen i magasintornen. I övrigt styrs allt automatiskt, rent och miljövänligt och lätt att underhålla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!