På Kronan planerar Myresjöhus att bygga tolv suterränghus och tio tvåplanshus som ska säljas som bostadsrätter i bostadsrättsföreningen Kronbacken. Men försäljningen av de exklusiva husen går trögare än beräknat. Hittills har sju hus reserverats av hugade köpare och det räcker inte för banken.
– Vi har förlängt säljtiden och det gör att vi förskjuter när vi skulle dragit igång med betongarbetena, säger André Lindström, projektutvecklare på Myresjöhus.
Han tillägger att inflyttningstiderna fortfarande gäller.
De som redan tecknat sig för ett hus, kan de vara säkra på att husen kommer att byggas?
– I förhandsavtalet står att man ska uppnå ett visst antal sålda hus, det är banken som ställer det kravet innan bostadsrättsföreningen får lyfta byggnadskreditivet. Helt säkra törs jag inte svara på, det gäller att uppnå säljkravet som banken har, säger André Lindström.
André Lindström anger som tumregel att säljkravet brukar ligga på 50-60 procent, men det kan ligga uppåt 90 procent beroende på projekt och bank.
– Så elva till tretton kedjehus sålda innan vi fortsätter med byggandet, säger André Lindström.
De som redan förhandstecknat sig för ett hus har nu möjlighet att ångra sig.
– Man får chansen att vara kvar eller hoppa av, säger han.
Ett tecken på att bostadsmarknaden bromsar in?
– Det är väl som för hela Sverige, marknaden även på begagnatsidan har bromsat in. Den största anledningen är att bankerna dragit åt sina skruvar ordentligt när det gäller att bevilja lån, både till bostadsrätter och till dem som tänkt köpa hus, säger André Lindström.
Det byggs mycket i Luleå och fler bostadsprojekt är på gång, men det har inte påverkar efterfrågan för de här kedjehusen menar André Lindström.
– Det här så pass unik produkt, speciellt med det här läget. Hade det varit lägenheter hade jag sagt ja. Snart kommer Kronandalen, det är bara bra att man kommer igång med Kronandalen.
Är kedjehusen för högt prissatta?
– Vi tycker inte det. Tyvärr var kommunen väldigt dyr på marken. Jag har aldrig varit med om att man tagit så mycket betalt för så små tomter. Vi har betalt 550 000 kronor för en byggrätt, säger André Lindström.
Husen blir också dyrare eftersom det föreskrivs i detaljplanen att det ska vara suterränghus, som är dyrare att bygga eftersom det ska gjutas betongväggar.
– Vi måste planera om verksamheten och tänka annorlunda. Vi måste se vilket folk vi behöver ha på plats, det blir mest snickare, säger Anders Lidman, platschef på Peab:s byggen på Kronan.
Peab håller på att färdigställa de tio hus på Honnörsbacken som säljs med äganderätt.
Enligt Anders Lidman blir man inte tvungen att säga upp personal.
– Nej, egentligen inte. vi har andra projekt vi kan sätta dem på, säger Anders Lidman.