I dagsläget har nära tio procent av befolkningen, 90 000 personer, begärt uppehåll för bolåneamortering vid någon av de fyra stora bankerna SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken.
– Syftet är att ge hushåll ekonomiskt andrum i en tid när många förlorar jobben, säger Annika Creutzer, fristående privatekonom och nationalekonom.
Men hur ska man tänka kring amorteringsfrihet? Experten Annika Creutzer och kreditchefen Mattias Lundkvist på Sparbanken Nord menar att amorteringar inte bör avbrytas i onödan.
– Har man inte fått en försämrad ekonomi ser jag ingen större anledning till att begära amorteringsfrihet. Amorteringar är ett bra sparande till sig själv som är klokt att fortsätta med, säger Mattias Lundkvist.
Privatekonomiska experten Annika Creutzer instämmer.
– Det här är inte en present och pengar man ska ha roligt för. Du kommer fortfarande att behöva betala räntan på lånet. Det är de som drabbats och de som inte har en sparbuffert som ska använda det här, säger hon.
Hon anser att man bör ha minst två månaders inkomst på ett sparkonto för ekonomiska kristider.
– Det kan ta två månader att få pengar från a-kassan och då är det bra att börja bygga en buffert.
Annika Creutzer tycker även att man kan pausa amorteringar för att betala av eventuella konsumtionslån och kortkrediter.
– Det är den typen av lån som driver hushållen till kronofogden. Räntorna kan ligga uppemot 40 procent. Har man möjligheten att betala av de lånen så är det en bra idé, säger hon.