Patienthotellet snart klart

Snart står det nya patienthotellet i vid sjukhuset i Sunderbyn klart. Men invigningen blir först i september.

RECEPTIONEN. Receptionen snart klart att ta emot de första gästerna. De ska vara bemannat dygnet runt.

RECEPTIONEN. Receptionen snart klart att ta emot de första gästerna. De ska vara bemannat dygnet runt.

Foto: Eija Dunder

Luleå2014-03-12 21:00

Bygget av det nya patienthotellet, som fått namnet Vistet, startade hösten 2012. Ett bygge som som till stora delar skett under ett stort tält som skyddat mot snö, regn, kyla och sol.

Man håller tidsplanen. Själva bygget är klart och nu håller man på och färdigställer de sista detaljerna och har även börjat städa ut rummen.

– I början av april börjar den stora slutbesiktningen och efter påsk ska det vara helt utstädat, säger Sune Nilsson, Skanskas platschef.

Tekniken i källaren

Själva huset är på fem våningar. I källarvåningen har man placerat all teknik, som ventilation och annat. De övriga fyra våningarna tillhör själva hotellet, som totalt består av 70 rum. Det är dels fyra lite större lägenheter och sedan är det 66 rum på 27 kvadratmeter, varav 20 är dubbelrum.

– Nu håller vi på med rekryteringen av personal. Totalt kommer vi att ha 23 anställda. Det ska vara öppet dygnet runt och vi ska ha sjuksköterskor, undersköterskor och servicepersonal här, säger hotellchefen Inger Gustavsson.

Lättar på trycket

Hotellet hade kunnat tas i bruk innan sommaren, men med tanke på semestrar och annat så väntar man med starten fram till hösten. Invigningen blir den 1 september.

Efter det kan patienter och anhöriga flytta in. Och behovet är stort. Det nuvarande patienthotellet har bara 19 bäddar. Genom nybygget kommer trycket på de vanliga vårdavdelningarna på sjukhuset att lätta.

– I dag finns det säkert 70-80 patienter som skulle kunna ligga på patienthotellet i stället, säger Inger Gustavsson.

I första hand är hotellet till för sjukhuspatienter. Det kan vara patienter som ligger inne för provtagningar, väntar på en behandling eller som är i slutet av vårdtiden.

– Det handlar om att rätt patient ska vara på rätt vårdnivå. Vi kan ge blodtransfusioner, göra provtagningar och annat som behövs, förklarar Inger Gustavsson.

Relaxavdelning

Men här ska även anhöriga kunna bo tillsammans med patienten. Anhöriga till patienter som ligger på andra vårdavdelningar ska också kunna bo där. Finns det bara lediga rum så kan vem som helst hyra in sig, men då blir priset ett annat.

Här finns också ett stort aktivitetsrum, ett gym med relaxavdelning, en matsal och allt man kan tänka sig. Allt är noga genomtänkt. Exempelvis har varje våningsplan en egen färg, det finns ett rum med extra breda dörrar och innertaken lutar för bästa ljusinsläpp i rummen.

Urologen flyttar in

Hotellet har egen entré, men är hopkopplad med en gång till den stora huvudbyggnaden. Det är byggt så att man framtiden med enkla medel kan göra om hotellet till vanliga vårdavdelningar om behovet av vårdplatser ökar ännu mer. Den dagen får man i så fall bygga ett nytt patienthotell.

Själva byggkostnaden ligger på 144 miljoner kronor och till det tillkommer cirka tio miljoner för inredning och annan utrustning.

Det gamla patienthotellet kommer att byggas och annat bland annat ska urologens mottagningsverksamhet flytta in där.

Patienter som ligger på patienthotellet betalar den vanliga vårdavgiften på 100 kronor per dygn. Vuxna anhöriga med läkarintyg betalar 250 kronor per dygn och 450 kronor utan läkarintyg. Övriga gäster får, i mån av plats, betala 900 kronor per dygn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!