Patienterna ska mötas upp redan på sjukhuset

Patienter som försökt begå självmord ska följas upp direkt, enligt både närpsykvården och vuxenpsykiatrin.
– Det är jättesvårt att säga vad som brustit, säger Anna Ek, enhetschef på Bodens närpsykiatri.

Luleå2014-07-22 10:00

Ek menar att patienter som försökt begå självmord ska mötas upp av kontaktpersonen från närpsykvården redan på Sunderby sjukhus. Att Mikael fått vänta 14 dagar på att få träffa sin kontaktperson kan hon inte förklara. Hon tror inte heller att det är brist på kommunikation mellan vuxenpsykiatrin och närpsykvården som är problemet.

– Vi har ju videokonferens varje morgon med avdelning 32 och då får vi veta vilka patienter som ligger inne. Det borde inte vara möjligt att tappa bort det, säger Anna Ek.

Anders Berntsson är medicinskt ansvarig överläkare och psykiatriker på vuxenpsykiatrin Sunderby Sjukhus.

Hur kan en person som försökt begå självmord och varit omhändertagen enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård skickas hem efter två dagar utan uppföljning?

– Det ska man inte kunna, men det kan finns omständigheter i fallet. Det kan vara att man inte får tag på patienten eller att de inte vill prata med psykiatrin. Det normala är att vi har kontakt med patienten, säger Anders Berntsson. Han menar också att en bipolär sjukdom i skov bör följas upp tätt och att det rimligtvis behövs mer än två dagars vård.

– Man måste ha någon typ av vård under tiden, antingen heldygns vård eller öppenvård, säger Anders Berntsson.

Kan man ha missat allvaret i självmordsförsöket?

– Jag håller det för osannolikt, har man skrivit ett vårdintyg så måste någon ha sett allvarligt på det. Frihetsberövar människor gör vi bara i yttersta nödfall.

Lagen om psykiatrisk tvångsvård

En person som har en allvarlig psykisk störning kan tvingas att bli vårdad mot sin vilja. Det är ett stort ingrepp i integriteten att tvingas till vård, men ibland kan det vara nödvändigt om man till exempel är psykotisk och har självmordstankar eller är farlig för andra människor. Tvångsvård noga reglerat i lagen om psykiatrisk tvångsvård och andra författningar. Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, finns för att skydda både den som blivit psykiskt sjuk och omgivningen. När man har en allvarlig psykisk störning och inte går med på frivillig vård måste man bli undersökt av en läkare som kan utfärda ett vårdintyg. Läkaren får bara utfärda vårdintyg om villkoren i lagen om psykiatrisk tvångsvård uppfylls. Kriterierna för tvångsvård är att patienten ska lida av en allvarlig psykisk störning, ha ett oundgängligt behov av psykiatrisk vård samt att patienten motsätter sig frivillig vård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om