I går avslöjade Kuriren att en läkare som varit anställd vid en vårdcentral i Norrbotten har försökt pressa patienter att sälja sex.
Det kom som en nyhet för Petra Carlbaum, jurist vid Socialstyrelsen region nord, som har utrett läkaren i ett och ett halvt års tid.
- Nej, det är inget som finns med i vår utredning, säger hon.
Utredningen blev klar i slutet av augusti i år men underkändes. Ursula Carlgren, jurist på den nybildade enheten för behörighet, fick uppdraget att göra om utredningen.
"Frivilligt"
Petra Carlbaum har byggt sin utredning på läkarens egna utsagor.
Läkaren säger att han haft "en frivillig och ömsesidig kontakt" med de missbrukande kvinnorna. Han hävdar också att kontakterna inte utgjorde "en del av ett förhållande där den ene var beroende av den andres välvilja". Men som Kuriren visade i går har han gjort upprepade påstötningar för att få byta droger mot sexuella tjänster.
- Jag har varit i kontakt med honom och med hans tidigare arbetsgivare. Det är den utredning vi har gjort, säger Petra Carlbaum.
Läkaren säger i utredningen att han inte har äventyrat patientsäkerheten med sitt beteende. Han tycker inte att han har gjort något "av den digniteten som skulle utgöra grund för återkallelse av legitimation".
Hur kommer det sig att läkaren har så hög status i förhållande till patienterna?
- Det handlar inte om status. Utredningen omfattar inte patienterna, säger Petra Carlbaum.
Du har helt och hållet gått på läkarens berättelse.
- Då kan det innebära att vi måste ändra våra arbetsmetoder.
Hur kan ni ta reda på vad som hänt utan att kontakta patienterna?
- Jag kommer inte ihåg hur vi tänkte. Vi gjorde inte den bedömningen då.
Läkaren erkände att han skickat sex-sms till patienter med missbruksproblem och försett dem med stora mängder narkotikaklassade läkemedel. Tyckte ni inte att det fanns anledning att undersöka omfattningen?
- Vi gjorde inte det då.
Har ni gjort en felaktig bedömning?
- Det kan man tycka i efterhand, det får andra bedöma.
Socialstyrelsen region nord valde att inte be Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att dra in läkarens legitimation under utredningstiden. Långt senare landade utredningen i förslaget att ge läkaren fortsatt förtroende med tre års prövotid.
Har ni agerat patientsäkert?
- Det får andra bedöma i så fall, jag tänker inte svara på det.
Katarina Lagerstedt, tillförordnad sektionschef Socialstyrelsen region nord, menar att enheten har följt rutinerna.
- Vi bedömde inte att vi skulle frångå rutinerna och i det här fallet kontakta patienterna, säger hon.