Patienter mörkar coronasymptom – personal kan smittas

Patienter mörkar förkylningssymptom – vilket gör att vårdpersonal riskerar att smittas av coronaviruset. "Det kan få väldigt olyckliga följder", säger ambulanssjuksköterskan Anna-Karin Andersson.

"Var ärlig om du har symptom", råder ambulanssjuksköterska Anna-Karin Andersson.

"Var ärlig om du har symptom", råder ambulanssjuksköterska Anna-Karin Andersson.

Foto: Jonas Andersson

Luleå2020-12-02 18:30

– Det förekommer att patienter mörkat att de har symptom vilket kryper fram senare. Det kan ha varit för att få en provtagning eftersom alla som läggs in på sjukhus provtas. En del mörkar för att inte hamna på covidakuten, säger ambulanssjuksköterska Anna-Karin Andersson.

När en coronapatient hämtas används skyddskläder, annars inte. Det innebär att vårdpersonalen varit oskyddade när de hämtat person  med misstänkt smitta och att patienter som inte har covid-19-smitta legat på samma sal som en person med möjlig covid-19-smitta.

– Det kan få väldigt olyckliga följder. Det är oerhört viktigt att man är ärlig, säger Anna-Karin Andersson.

Ett annat problem är att människor ringer ambulansen när den egentligen inte behövs, menar ambulanssjukvårdare Anders Nordlund.

– Det är många som ringer för småsaker, det är ett ganska stort problem speciellt under coronatider. Vi går redan på knäna, november och december är våra värsta månader, säger han.

Något som Anna-Karin Andersson instämmer i.

– Förra svängen försvann de andra patienterna men det har de inte gjort nu, säger hon.

Anders Nordlund påpekar att det rör sig omkring 100 000 människor i Luleå dagtid och att det endast finns tre ambulanser att tillgå.

– Jag tror inte folk förstår hur få ambulanser som finns. Det är viktigt att tänka sig för i dagsläget, säger Anders Nordlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!