Den nya patientsäkerhetslagen gör det enklare för patienter att anmäla missförhållanden.
Och som Kuriren berättade förre veckan blir anmälningarna fler. Men när en anmälan är gjord kan patienter och vårdpersonal tvingas vänta länge på beslut.
- Jag tycker att det är kaos på Socialstyrelsen. Patienter kan få vänta flera år på svar, säger Anders Frisk, utredare vid Patientnämnden i Norrbotten.
Socialstyrelsen lever inte upp till de egna målen om handläggningstider. För patientklagomål är målet att 75 procent ska ha nått beslut inom sex månader. Endast 32 procent av de ärenden som rör norra regionen var i fjol klara inom den tiden.
- Vi är fortfarande inte tillräckligt många att vi kan ha den ruljans vi önskar. Men det är också så att en del ärenden tar lång tid. Vi har vid flera tillfällen diskuterat att kanske revidera målet. Öka på tiden lite i stället, säger Susanne Gullack Flyrén, enhetschef för enskilda klagomål.
Krav på åtgärder
Anders Frisk menar att patienter ofta får bättre gehör hos Patientnämnden, trots att nämnden saknar Socialstyrelsens verktyg.
Patientnämnden utreder händelser och pratar med ansvariga i sjukvården medan tillsynsmyndigheten kan ställa tuffa krav på åtgärder.
- Min erfarenhet är att det händer mer om man anmäler till oss. Om man jämför vår roll med deras så jobbar vi närmare verksamheterna, säger Anders Frisk.
Nådde inte målen
Samtidigt ingår det i hans arbete att informera patienter om att de kan anmäla till Socialstyrelsen.
- Det är deras rättighet men vi rekommenderar att man alltid börjar med att vända sig till oss. Är man inte nöjd med oss kan man anmäla till Socialstyrelsen, säger han.
Inte heller för lex Maria-anmälningar nåddes målet under 2012.
- Man kan inte ge en rättvisande bild för den tidsperioden då vi hade ett särskilt uppdrag, säger Anne Vaher, sektionschef vid Socialstyrelsen region nord.
Uppdraget hon talar om är att enheten för enskilda klagomål, som ligger i Stockholm, inte mäktade med sitt uppdrag och därför skickade ärenden för utredning regionalt. Handläggarna i Umeå fick 700 patientklagomål att utreda och Lex Maria-anmälningarna knuffades undan.
Dåligt underlag
Enligt Anne Vaher beror handläggningstiderna även på underlaget från Norrbottens läns landsting.
- När det gäller vårdkedjorna, med flera instanser inblandade, är de ofta dåligt utredda. Det tänker vi ta i dialog med verksamheterna och peka på deras utredningsskyldighet. Det krävs en hel del arbete att göra på golvet, säger hon.
Mats Weström, lex Maria-ansvarig för primärvården i Norrbotten, kommenterar:
- Jag håller med om att det finns enstaka ärenden, men inte att det som regel är så. Jag har pratat med andra som tycker att klassen på våra utredningar och händelseanalyser har blivit mycket bättre, säger Mats Weström.