I kommunvalet i Luleå 2018 fick Liberalerna 5,2 procent, men i den nya mätningen från Sentio ligger partiet på 4,7 procent. Det är en minskning med 0,5 procentenheter.
— Vi kommer att jobba på mer när valet kommer närmare, samtidigt som vi jobbar på bra här i Luleå, säger Thomas Söderström, gruppledare för Liberalerna.
Samtidigt har Miljöpartiet ökat från 3,7 procent till 4,0 procent.
— Det finns flera anledningar till att MP inte vuxit mer. Jag har förstått att folk inte vet om vad MP vill i de frågorna. Om vi styrde Luleå skulle vi ha mindre barngrupper i förskolan och högre lön till hemtjänstpersonalen, samtidigt som vi ställer om mot en trygg framtid, säger Malin Svedjeholm, gruppledare för Miljöpartiet.
Rättvisepartiet socialisterna är också ett parti som har minskat, från 3,1 procent till 2,5 procent sedan valet 2018.
— Vårt parti får inte så mycket plats i media, därför brukar vi köra en väldigt intensiv valkampanj för att själva nå ut till människor, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet.
Landsbygdspartiet oberoende har minskat från 2,1 procent till 1,2 procent sedan förra valet. Det är en minskning på 0,9 procentenheter. Partiet skulle tappa sitt enda mandat om det vore val i dag.
— Jag tror att vi är starka inför nästa val. Det måste finnas fungerande skolor och förskolor ute i landsbygden. Samtidigt som vi måste påminna samhället om vad landsbygden betyder för ett samhälle, säger Erland Nilsson.
Sjukvårdspartiet är också ett parti som har minskat sedan förra valet. Då låg de på 4,5 procent, men nu ligger de på 2,0 procent. Det är en minskning med 2,5 procentenheter.
— Ett litet parti har svårare att ut till sina väljare, med sitt politiska urval. Sedan är inte våra politiker heltidspolitiker längre utan de har vanliga jobb på sidan av, säger Dan Ankarholm Sjukvårdspartiet.
SJVP:s minskning är statistiskt säkerställd, liksom tillbakagången för S och framgången för V. Förändringen för övriga partier är inom felmarginalen.