Därför ser vi de vackra molnen nu

Har du också sett de vackra och ovanliga pärlemormolnen på himlen? De karakteriseras av vackra pärlemorfärger, som framträder när solen är strax under horisonten.
– Pärlemormoln är så tunna att de syns generellt inte när himlen är ljus, säger Niklas Einevik, meteorolog på SMHI.

Pärlemormoln fotade i Glommersträsk.

Pärlemormoln fotade i Glommersträsk.

Foto: Kristina Engstrand

Luleå2024-12-30 16:48

Pärlemormolnen finns 20-30 kilometer upp i luften, i nästa atmosfäriska lager, och syns bara under vinterhalvåret. De syns bara när det är riktigt kallt i stratosfären. 
– Vanliga moln ligger på runt tio kilometers höjd, förklarar Niklas Einevik.

De syns vanligen strax före eller efter solnedgången i gryning och skymning, och observeras för det mesta långt norrut i landet och under vinterhalvåret.

Molnen består av små partiklar av flytande eller fast vatten. De kan också innehålla svavelsyra och salpetersyra. För att molnen ska kunna bildas måste temperaturen vara omkring minus 78 grader, eller ännu lägre.

Anledningen till att molnen blir skimrande och regnbågsliknande beror på att partiklarna som molnet består av är lika stora vilket gör att för varje våglängd som ljuset innehåller sprids likadant, vilket gör att färgerna separeras och syns mer.

– Det är solens vinkel som avgör om de får den här pärlemorskimrande färgen, säger Niklas Einevik.

Moln är även inblandade i nedbrytning av ozonskiktet, uppger SMHI på sin hemsida. När molnen bildas ökar samtidigt nedbrytningen av ozonlagret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!