1976 flyttade de in i den stora treplansvillan på Fredsgatan och startade då sin egen läkarmottagning på bottenplan. Nu är slutet nära för "vårtcentralen".
– Fritz Huhtasaari, en läkare från Övertorneå, brukade alltid skoja och säga att jag jobbar på "vårtcentralen", säger doktor Leo Hassler, 79, vars specialområde är just att med laser eller kniv skära bort leverfläckar, hudcancer och vårtor.
42 år och över 70 000 patienter sedan starten är det dags att lämna över huset till nya ägare. De fem barnen är utflugna och det över 500 kvadratmeter stora huset, som dessutom har källare och loft, blir väl tilltaget för paret när Leo Hassler till årsskiftet lägger skalpellen på hyllan.
– Leo fyller 80 år till sommaren och det blir ganska lagom att sluta nu. Det blir lite för stort för oss att bo här när det bara är vi två. Men det är lite vemodigt för mig, för att jag är uppvuxen här i huset, säger hon.
Med 18 barnbarn ska fritiden vara räddad, men Leo Hassler säger också att det känns som att tidpunkten är den rätta.
– Jag är lyckligt lottad som har kunnat jobba med det här så länge som jag har gjort, säger han.
Birgit Hasslers far, Henrik Lindström, köpte huset 1944, i samband med att han flyttade med fru och tre barn från Skellefteå för att starta företaget Bil och traktor i Luleå. Birgit var då två år gammal.
– Jag har köpt en herrgård – mitt i stan, brukade pappa säga. Det är ett av de vackraste husen i stan och det var underbart att växa upp med den här stora trädgården att leka i som barn, säger Birgit Hassler och visar upp den rödmålade pärlsponten som ser välbevarad ut för att höra till ett hus som byggts 1896.
– Det är anmärkningsvärt att tapeterna stått sig så väl trots att våra fem barn växt upp här, säger hon och skrattar.
När paret tog över gjordes det genom ett husbyte inom familjen, så att läkarmottagningen kunde öppnas. Vem som härnäst köper villan är ännu oklart, men det verkar inte bli någon läkare i alla fall.
– Vi har försökt, men det har inte varit någon läkare som varit intresserad. För att det ska fungera krävs att man har etableringstillstånd och det är lite krångligt att få. Vi hade gärna sett att någon fortsatt, säger Birgit Hassler, som själv slutade arbeta för några år sedan.
Hon framhäver gärna atmosfären, som skiljer sig mot vanligtvis kala och sterila vårdinrättningar.
– Huset är så vänligt på något sätt. Trevligt att komma in i och folk tycker att det är mysigt med trasmattor på golvet. Jag skulle älska om någon barnfamilj som har en egen verksamhet ville flytta in.
Nästa anhalt blir en lägenhet, paret har köpt en bostadsrätt på Timmermansgatan i centrala Luleå. Flytten innebär även att gynekologen Åsa Lindholm vid årsskiftet flyttar till nya lokaler i centrala Luleå.