Par döms till fängelse för blåljussabotage i Luleå

Ett par blockerade polisen under pågående biljakt utanför Luleå: Nu döms båda till fängelse för bland annat blåljussabotage.

Den misstänkte mannen blockade vägen som polisen behövde köra på i en pågående biljakt.

Den misstänkte mannen blockade vägen som polisen behövde köra på i en pågående biljakt.

Foto: Polisen

Luleå2023-05-09 20:04

Händelsen utspelade sig den sjunde mars. Polisen hade precis tagit beslut om att avsluta en trafikkontroll i Kallax by söder om Luleå när en personbil med ett bekant ansikte bakom ratten passerade norrut. En biljakt inleddes efter att föraren inte stannat på polisens stoppsignal.

Efter en stund körde föraren in på en smal skogsväg där en hjullastare stod i en korsning. Föraren av hjullastaren, en 53-åring man, körde ut och blockerade vägen för polisen, som inte hann få stopp och tvingades väja ner i diket.

Då fanns misstankar om att det var sonen till mannen i hjullastaren som sitter bakom ratten i den undflyende bilen. 

Han är känd av polismännen och har tidigare blivit föremål för insatser från deras sida.

Efter olyckan körde hjullastarföraren vidare utan att stanna, men en annan polispatrull hann ikapp honom. 

Enligt tingsrätten har det av fotografier och filmer framgått att det rådde bra siktförhållanden på den plats där traktorn körde ut framför polisbilen och att traktorföraren måste ha haft en god överblick över den aktuella vägsträckan. Vid tillfället var också polisbilens larmanordning påslagen och polisbilen måste därför ha varit lätt att upptäcka.

"Det kan inte råda någon tvekan om att föraren av traktorn såg båda bilarna komma och att denne medvetet körde ut med traktorn framför polisbilen", skriver tingsrätten.

Under rättegången visades även bevis i form av jämförelsebilder mellan hjullastaren som körde ut framför polisbilen och den hjullastare som 53-åringen befann sig i när han greps. Något som visade på en överensstämmelse mellan några unika detaljer. Detta menar tingsrätten visar tydligt att det är fråga om samma fordon.

Mannen dömdes under tisdagen till två år fängelse för försök till grovt våld mot tjänsteman, grov vårdslöshet i trafik och grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Han ska även betala 15   000 kronor vardera i skadestånd till två av poliserna.

Han har bekräftat att det är hans hjullastare, men förnekar att han ska ha kört den vid olyckstillfället.

Lisa Länta, som är mannens advokat, säger att de ska överklaga domen.

– Jag kan konstatera utifrån att ha sett domslutet att tingsrätten har bortsett från att det trots allt finns ett tidsmellanrum, där det skulle kunna vara en annan gärningsman som har kört den här hjullastaren vid tillfället. Vilket jag tycker är fel, för man kan inte utesluta det med det tidsglappet som finns, säger hon.

– Jag kommer skicka in överklagandet i dagarna till hovrätten.

Även mannens hustru, en 51-årig kvinna, döms till två månaders fängelse för sabotage mot blåljusverksamhet efter att hon blockerat polisen under biljakten med sin bil.

Även hon förnekar gärningen.

Kammaråklagare Åsa Valter säger att hon inte ser någon anledning att överklaga domen, då tingsrätten i princip helt har gått på hennes linje.

– Jag kan konstatera att tingsrätten har delat min uppfattning, både gällande skuldfrågan och påföljden gällande båda de här två personerna, säger hon.

Vidare säger hon att det inte är vanligt att hindra polisiärverksamhet på det sättet som genomfördes.

– Jag tycker att det är ett väldigt anmärkningsvärt agerande av den här personen. Till största del i det grova blåljussabotaget i och med, som tingsrätten också bedömer, så fanns det en avsevärd risk för polisernas liv eller hälsa och det hade kunnat sluta betydligt mycket mer allvarligt om inte polismannen hade agerat så fort som han gjorde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!