Den 8 november hålls folkomröstningen om skolans framtid i Luleå. Under söndag kväll anordnade medborgarinitiativet Hela kommunen ska leva och lära ett första "digifysiskt" kampanjmöte på Östra skolan, som kunde följas även digitalt.
Största utmaningarna: engagemanget hos den breda allmänheten Luleåbor – och coronapandemin.
– Konstiga tider nu, i och med pandemin. Jag förstår om inte alla inte vågar ta sig till vallokalerna, även om allt ska skötas så säkert som möjligt. Ett problem för oss, tyvärr kan inte folkomröstningen skötas digitalt, säger talespersonen Pontus Johansson.
Trots det hoppas han på ett valdeltagande uppemot "60-70 procent".
– Det här är inte bara en skolfråga utan en fråga om vilken kommun vi vill leva i. Ska vi ha levande stadsdelar och byar i framtiden?
Pontus Johansson vill påminna om att de styrandes fortsatta inriktning mot centralisering och större skolenheter påverkar även stadsborna.
– En högstadieskola i centrum för 1 000 elever, med 333 stycken i varje årskurs, skulle innebära åtminstone 16 parallella klasser, 20 elever per klass. Och de nuvarande högstadieskolorna måste förstås stänga ner om alla elever ska rymmas på skolan i stan.
Samtidigt tror han inte att Socialdemokraterna redovisar planerna när det gäller högstadieskolorna.
– De kommer inte ge några konkreta besked om det innan folkomröstningen, tyvärr.
Även Ann-Helene Widgren, som bor i Vitå och har varit aktiv i skolkampen ända sedan första hoten om nedläggning av Vitåskolan 2015, inser utmaningarna med att engagera så många som möjligt inför folkomröstningen.
– Coronapandemin inverkar, vi har inte samma möjligheter att nå ut med vårt budskap. Och alla bostadsområden har inte berörts av skolnedläggningarna ännu.
– Men barnen är vår framtid, och därför borde alla känna sig berörda.
Maken Mats Widgren vill även framhålla förskolornas framtid.
– Förskolorna hamnar i skymundan i debatten, men även de riskerar ju att bli färre och större. Viktigt att belysa det också.
Thomas Jonsson, Ersnäs, uppmanar alla att gå och rösta.
– Alla kan inte hålla med oss men ett högt valdeltagande är jätteviktigt. Väljer man att inte ta sin chans och gå och rösta, då överlåter man skolans framtid till andra.
Ändå är han optimistisk.
–Jag har själv stått och samlat ihop många namn till folkomröstningsinitiativet utanför stormarknaderna – och nästan ingen har sagt emot vad vi tycker, säger Thomas Jonsson, Ersnäs.