Pandemin öppnar för AI och automatisering

E-handel, videokonferenser och e-learning är några områden som förändrats i och med coronapandemin. En utveckling som kommit för att stanna.

"I dag finns det samhällen i Norrbotten som får paket levererade tre gånger i veckan, men av olika transportbolag", säger Markus Liwicki, professor vid Luleå tekniska universitet.

"I dag finns det samhällen i Norrbotten som får paket levererade tre gånger i veckan, men av olika transportbolag", säger Markus Liwicki, professor vid Luleå tekniska universitet.

Foto: Tomas Bergman

Luleå2020-05-03 12:00

– Coronakrisen har blivit ett uppvaknande. Vi hade kunnat göra många saker så mycket bättre om AI (artificiell intelligens) redan hade varit implementerat för olika lösningar, säger Markus Liwicki, professor vid Luleå tekniska universitet och som forskar inom ämnet maskininlärning.

För många företag och organisationer har coronapandemin inneburit en kris som tvingat dem att arbeta på ett annat sätt. Mest tydligt har det visat sig i och med att alltfler börjat använda sig av digitala konferenser för att hindra smittspridning. Likaså har nätbaserad utbildning ersatt utbildning på plats vid universitet och gymnasier. E-handeln har ökat när fysiska butiker tappat sina kunder.

– Men inom andra områden är utvecklingen motsatt, som till exempel utvecklingen av självkörande taxibilar som fördröjs då det är en mer långsiktig investering som företag drar ner på, säger nationalekonomen Stefan Fölster, chef vid Reforminstitutet.

Men trots att tekniken finns för digitala lösningar så behöver det inte innebära att det är där som den stora utvecklingen blir.

– Det intressanta är att e-handeln är en bransch som får en skjuts i digitaliseringen men det är leveranserna som utvecklas, säger Stefan Fölster.

Forskningsprojeket Predictive Movement är ett projekt som ska lösa transportproblemet för paket, brev och resande i glesbygd genom att samordna transporter och på så sätt skapa en ökad effektivitet och en miljövänligare, klimatanpassad transportsektor.

– I dag finns det samhällen i Norrbotten som får paket levererade tre gånger i veckan, men av olika transportbolag. Det är ineffektivt. Vi utvecklar en e-tjänst som samordnar transporterna vilket skulle spara pengar och miljö. Vi kommer att presentera en pilotversion mycket snabbare än planerat, troligen redan det här året, säger Markus Liwicki, professor vid Luleå tekniska universitet.

Men det finns även en motverkande kraft mot att ekonomiska kriser skulle påskynda artificiell intelligens.

– När man går in i en lågkonjunktur och det blir mer arbetslösa så är det inte lika viktigt för företag att automatisera och digitalisera. Automatiseringar som hade genomförts om konjunkturen hade varit oförändrad kanske företagen nu väntar med för att det är lättare att anställa och kanske för att företagen inte vill ta investeringskostnaden nu, säger Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!