Palten hyllas på hälsoseminarium

Tvivlet kan undanröjas.
Palt är bra mat, konstaterar en halvt partisk folkhälsosamordnare i Piteå, Åsa Wikman.
? Tillsammans med grönsaker är palt jättebra mat.

LULEÅ;2005-04-13 15:02
<P>Medan omvärlden möjligen kvarstår i tvivel på palten torde Piteåborna snarare ifrågasätta vad grönsakerna har kring densamma att göra.<BR>Då nuddar vi budskapet från Åsa Wikman, miljöinspektör och samordnare av folkhälsofrågor i sin kommun.<BR>Hon vill inte underkänna någon maträtt. Palten, i grova drag potatis, fläsk och litet annat, är Piteåbornas nationalrätt och det är väl som det ska. Däremot, oavsett maträtt, handlar budskapet om proportionerna på portionerna.<BR>? Vi överkonsumerar sett mot vad kroppen behöver. Det här ska man då se i kombination med att vi rör oss för lite. Vi kan inte äta både middag och en godispåse, sa hon.<BR>Åsa Wikman var en av deltagarna i det seminarium som Hushållningssällskapet arrangerade i Luleå igår. Då konstaterades att sex av de tio viktigaste orsakerna till att människor drabbas av ohälsa eller sjukdom hör ihop med matvanor.<BR>Kristina Wikström, Hushållningssällskapet i Norrbotten pekade dessutom på att kunskapen om hur man lagar mat är på väg ut med generationerna. Det behöver åtgärdas.<BR>? Barn är intresserade av att laga mat och då ser de samtidigt vad maten innehåller. Vi vuxna ska lägga grunden för det här, sa Kristina Wikman.<BR>(Du kan läsa mer om onsdagens konferens i morgondagens Norrbottens-Kuriren.)</P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om