Chefsåklagare Krister Petersson sade på pressträffen att eftersom den utpekade personen är död, kan han inte väcka åtal mot denne, utan beslutet blir att lägga ner förundersökningen. Innan beskedet har många haft höga förväntningar på nya bevis ska ha fört utredningen framåt.
Tomas Bresky, journalist och författare, har i jobbet med grävande journalistik granskat Palmeutredningen i många år. Han är besviken på dagens besked.
– Krister Petersson har själv lyft fram förhoppningarna. Han verkade vara rejäl och kunnig. Vi har trott att det skulle komma ett vapen eller något annat bevis, men det han lyfter fram är sådant som varit känt i 30 år. Det är en stor besvikelse, ett oerhört magplask, säger Bresky.
Bresky tycker att det är märkligt att man pekar ut en person på de vaga grunderna.
– Jag hör jurister som uttalar sig och som säger att det man lade fram inte hade lett fram till häktning, än mindre till fällande dom.
Tror du att mordet kommer att klaras upp?
– Hur många tusen gånger tror du jag har fått den där frågan? Jag hoppas, men jag tror ingenting.
Någon egen teori vill Bresky inte ha.
– Mitt journalistiska arbete har gått ut på att granska polisutredningen, inte att själv hitta mördaren. Vad jag tror personligen det håller jag för mig själv.
Ewa Hedkvist Petersen, har suttit i riksdagen för S och var ny där 1985.
– Vad ska man säga? Det är klart att någon gång måste den formella utredningen slut. Däremot kommer människor fortsätta ändå, säger hon.
Känns det som det här räcker för dig?
– Jag kan inte säga att de kommit fram till rätt person. Men jag har inget behov av fortsatt utredning. Jag hoppades på konkreta bevis, men nån gång måste man stänga boxen.
Anders Sundström, (S), politiker och tidigare minister, hade inte några förväntningar på dagens besked.
– Jag har inte trott att det skulle gå att få fram mer, men hoppades förstås att det skulle få en slutlig lösning. Det känns inte som om det här är det. Det är väldigt svårt att få det så här långt efteråt. Vi får nog leva med osäkerheten att vi inte vet vem som gjorde det, säger Sundström.
Sundström var ordförande i Norrbottens partidistrikt när mordet skedde och säger att Olof Palme stod för värderingar som följt honom hela livet.
– I och med mordet på Palme förlorade vi en person med mycket starka värderingar som höll samman landet. Sverige blev aldrig sig likt efter det.