Påhittiga elever belönades

En uppblåsbar sovsäck och en kundvagn vars sidor går att fälla ned var två av uppfinningarna som eleverna på Björkskataskolan klämde fram under ett projekt där arbetet med egna innovationer stått i centrum. På onsdagen belönades de bästa idéerna och prototyperna.

ELEVERNAS FAVORIT. Frida Olsson, klass 8 E, röstades fram som elevernas favorit i Björkskataskolans uppfinnartävling. Här visar hon upp sin innovation, en uppblåsbar sovsäck.

ELEVERNAS FAVORIT. Frida Olsson, klass 8 E, röstades fram som elevernas favorit i Björkskataskolans uppfinnartävling. Här visar hon upp sin innovation, en uppblåsbar sovsäck.

Foto: Eija Dunder

LULEÅ2008-04-17 06:00
Eleverna i ett av lärarlagen på Björkskataskolan i Luleå har den senaste tiden avsatt tid under delar av skoldagen för att värka fram kreativa lösningar på olika vardagsproblem.Totalt 43 olika uppfinningar blev resultatet av elevernas mödor och på torsdagen var det dags att utse de fiffigaste idéerna i denna uppfinnartävling.Det är en del av elever i årskurserna 7, 8 och 9 som ingått i projektet som varit ett samarbete med det regionala utvecklingsprojektet Hjärnsläpp - en kostnadsfri resurs för skolorna som bekostas av Längmanska företagarfonden och administreras av landstinget.Blommar ut
- När jag kommer ut i skolorna försöker jag inspirera eleverna och få dem att tänka bortom rätt och fel. Det kan vara lite motigt i början, många tror inte att de kan hitta på någonting som inte redan finns, säger Marit Puranen Marjavaara, projektledare, Hjärnsläpp.Hon berättar att när eleverna väl tagit sig förbi sina egna spärrar så brukar kreativiteten blomma ut. - De tar fram imponerande uppfinningar och visst skulle en del av dem kunna hitta ut på marknaden. Det finns faktiskt exempel på det. Jag vet att en femteklass i Hakkas fick igång tillverkningen av en utvecklad isskrapa som de uppfunnit.Så ett frö
Huvudsyftet med den här sortens innovationsprojekt är emellertid inte att eleverna ska bli uppfinnare och företagare.- Nej, det här går i stället ut på att så ett frö hos eleverna, att träna deras problemlösningsförmåga, säger Marjavaara.Läraren Lo Fischer är nöjd med projektet och med det resultat som det gett.- Väldigt många elever fick till ett bättre slutresultat än de trodde att de var kapabla till och många har blivit starkt engagerade i det här arbetet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om