Enligt SMHI är det på vippen att det kan bli meteorologisk vår i Luleå, i februari, eftersom det är plusgrader dygnet runt.
På frågan om vintern är på väg att försvinna svarar Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI, så här på måndag morgon:
– Spontant tror jag inte att det kommer att räcka till. Ni kommer officiellt att få behålla den meteorologiska vintern ett tag till. Men det är nog faktiskt på målsnöret, säger han.
För att det ska tippa över och bli meteorologisk vår behöver det gå sju dygn i rad, där dygnsmedeltemperaturen är över noll grader alla dygn. Det är först den åttonde dagen som SMHI kan bekräfta om så blir fallet.
– På torsdag kommer kylan tillbaka i Luleå. Det är ingen brutal kyla, men det blir ändå minusgrader, säger Erik-Höjgård Olsen.
Det är plusgrader i prognosen ända fram till onsdag nästa vecka, även om det ser ut att bli minusgrader nattetid. Något tillskott av snö syns inte.
I slasket på Södra hamnplan står föräldralediga sjuksköterskan Kimberley Carlstedt med barnvagnen. Visst är det varmt den här måndagen, men det hade gärna fått vara sol också tycker hon.
– Det har varit varmare vinter än det brukar, säger Kimberley Carlstedt.
På isbanan är en skolklass på väg ut på friluftsdag den här måndagen. Det är vatten på isen och Luleå kommun arbetar med att plocka bort grejerna från helgens Luleå on ice.
Reporter Hampus Norén gör en sparktur för att kolla isen.
– Skicket på isbanan just nu är väldigt tveksamt. Väldigt bra om du är skridskoåkare och ger dig ut en bit, men det är slask galore (i överflöd) just nu ute på isen, säger han.
Luleå kommuns isbaneansvarige Andreas Fagervall var på måndagen ut och borrade ett tiotal hål för att kolla tjockleken.
– Vi håller koll på vissa ställen där vi vet att det brukar börja röra sig. Vi kollar lite då och då, säger han.
Tjockleken är från 60 centimeter och tjockare. Det varierar lite över banan.
– Det är väldigt tjock is. Det händer ingenting med isen, det ser bra ut än, säger Andreas Fagervall.
I södra Sverige har det blivit meteorologisk vår på tre ställen, Måseskär och Vinga på västkusten samt Utklippan utanför Blekinge rapporterar P4 Jönköping. Senare i veckan kan även fler ställen i södra Sverige följa efter, enligt SMHI.