På vandring i Linnés fotspår
Hägnans besökare får nu chans att följa med 300 år bakåt i tiden.1700-talsveckan har precis dragit igång, med modevisning, blomstermåleri och historiska vandringar som några av programpunkterna.Alltsammans i Carl von Linnés fotspår.
- Se till att uppföra er nu, kloka Hulda kan vara lite svår, varnar Dordi.
Ett tiotal gäster har tagit sig till Hägnan för att deltaga på visningen som är en del av Hägnans 1700-talsvecka. Löftet är att få träffa Linné, eller i alla fall gå i hans fotspår.
Vi tränger ihop oss på de sittplatser vi hittar runt om i torpets kök. Här finns det gamla möblemanget bevarat; en stor vedspis, tre sängplatser och ett stort köksbord i mörkt trä. I taket hänger buketter med olika slags växter.
- Benvärksgräs, dä? hjälper mot värk, säger kloka Hulda och pekar på en av buketterna.
Hjälp av klok
Dordi sätter sig ner och förklarar sitt ärende till kloka Hulda. Hon ska strax föda sitt andra barn och vill att det ska gå bra.
- Så hon har int? håll?t karln i fållbänken. Innan kyrkotagningen och allt! utbrister kloka Hulda samtidigt som hon vankar av och an med sin käpp i handen.
Under 1700-talet fanns det få doktorer, därför tog folket hjälp av en "klok" som fanns i var by. Dessa ansågs ha viktiga kunskaper och kontakt med det övernaturliga.
- Nog vet jag vad dä? är hon behöver, hon ska få dricka älggräs som jag kokat, säger kloka Hulda och bjuder fram en skål med vätska som Dordi får dricka ur.
Plötsligt hörs ett ihärdigt knackande på torpets dörr.
- Jag ber om ursäkt för att jag klampar på såhär. Mitt namn är Carl Linnaeus, säger mannen som står i dörröppningen.
Han har grön kavaj och vitt långt hår, och troligtvis känner de flesta av torpets gäster igen honom. För visst är det Carl von Linné, fast här som 25-åring och därmed bärandes på ett annat efternamn.
- Ni förstår, jag är här för att undersöka vad som är till nytta för folket och nationen.
1700-tal hela sommaren
Kloka Hulda bjuder Carl Linnaeus på enbärsdricka, samtidigt som Linnaeus berättar om sin resa norrut i jakt på nya upptäckter.
- Jag tror att man måste börja klassificera växterna efter dess sexualitet, att räkna ståndare och pistiller, säger Carl Linnaeus och grubblar vidare.
Plötsligt ringer klockan igen. Spelet är avslutat och Hägnans guider kliver ut ur sina roller. Under Carl Linnaeus vita hårsvall döljer sig Anton Raukola. Han berättar att Linné faktiskt befann sig på Hägnans marker under sin forskningsresa mot Lapplandsfjällen 1732.
Gästerna får provsmaka av den typiska 1700-talskost som är uppdukad på köksbordet; torkad fisk, korntunnbröd och enbärsdryck.
- Vi vill ge besökarna en inblick i hur de kunde leva på 1700-talet, och visa kontrasterna i folkmedicin och folktron, berättar kloka Hulda vars riktiga namn är Beatrice Flygare.
1700-talstemat pågår hela veckan fram till fredag, med programpunkter som blomstermåleri, modevisning med århundradets kläder och vandringar i Linnés fotspår. Hägnans gäster har dock fler möjligheter att få känna på 1700-talsandan.
- Den är genomgående under hela sommaren i och med Linnéåret, i form av olika aktiviteter med betoning på 1700-talet, säger Beatrice Flygare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!