För drygt två år sedan togs första spadtaget till Hybrits pilotanläggning av statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin, SSAB:s vd Martin Lindqvist, LKAB:s vd Jan Moström och Vattenfalls vd Magnus Hall.
På måndagen var de tillbaka för att inviga pilotanläggningen inne på SSAB:s industriområde. Coronarestriktionerna satte sin prägel på invigningen, som skedde utomhus i närvaro av 42 personer. Stefan Löfven tog till de stora orden och talade om framtidstro, att skapa nya jobb och att ställa om till ett fossilfritt välfärdssamhälle.
– Vi står inför det största teknikskiftet på tusen år, sade Stefan Löfven om pilotanläggningen.
I pilotanläggningen ska man testa om direktreduktion med vätgas kan ersätta den traditionella masugnsmetoden för att framställa järn. Restprodukten blir i så fall vanligt vatten, istället för koldioxid. Vätgasen ska produceras genom elektrolys av vatten, vilket kommer att kräva stora mängder el.
Om processen fungerar i industriell skala kan utsläppen av koldioxid minska med tio procent i Sverige och med sju procent i Finland, eftersom SSAB har två masugnar i Brahestad.
– Hittills har vi sammanlagt investerat två miljarder kronor, varav vi fått 600 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten, berättade Martin Pei, teknisk direktör SSAB och ledamot i styrelsen för Hybrit.
Investeringen kommer att behöva tiodubblas när nästa fas i Hybrit-projektet ska förverkligas, en demonstrationsanläggning som ska producera drygt en miljon ton järn om året. Under hösten kommer besked om anläggningen ska byggas på LKAB:s industriområde Vitåfors i Koskullskulle eller på Svartön/Hertsöfältet i Luleå.
Demonstrationsanläggningen ska börja byggas 2023 och tas i drift 2025, för att kunna producera fossilfritt stål 2026. Ett orosmoment för alla inblandade företag är den tid det tar att få nödvändiga tillstånd, för både anläggning och kraftledningar.
– Om vi fortsätter att jobba som vi gör i dag är min bedömning att vi inte kommer att lyckas. Det tar helt enkelt för lång tid och är för oförutsägbara processer, sade Jan Moström, vd för LKAB.
Stefan Löfven är medveten om kritiken.
– Jag delar den oron, det tar för lång tid. Vi har ganska bråttom i klimatomställningen, vi håller på att se över tillståndsprövningen för att kunna korta tiderna, kommenterade Stefan Löfven.