På väg in i historiens värld
Eleverna var samlade för en sångstund.Då dyker "samekvinnan" Annika Josbrant upp från ingenstans och tar med barnen på en spännande resa i historiens värld.Så börjar Antnässkolans nya storylineprojekt.- Vi tränar på att vara hjälpsamma och jobba i grupp, säger John Näsvall, 8 år.
Skapar en berättelse
Metoden går ut på att elever och lärare tillsammans skapar en berättelse där eleverna får en karaktär att identifiera sig med.
Storyline är ämnesöverskridande och gäller för alla årskurser, inklusive förskolan, men barnen jobbar inom sin egen åldersgrupp.
Antnässkolan har tidigare jobbat i storylineprojekt med matematiktema, stenåldern, rymden och Afrika - för att nämna några.
En bristvara
Lärarinnan Gunnel Sköld är en av de riktiga veteranerna i hur man jobbar med storyline. Hon har arbetat med metoden i drygt sju år och det har bara blivit mer och mer.
- Det är ett praktiskt sätt att jobba på, man kan vara i klassrummet och använda berättelsen som redskapet. Just berättelser är en bristvara i dagens samhälle. Sedan kan man väva in alla kvaliteér som läroplanen kräver, bland annat när det gäller genusperspektivet, säger hon.
Innan torsdagens överraskning hade lärarna frågat barnen om vad en same är, några ritade teckningar och andra skrev vad de trodde en same var.
Sedan samlades alla elever i matsalen där sedan Annika Josbrant dök upp - utklädd till samekvinna.
Josbrant jobbar på Norrbottens museum, hon är engagerad i samernas historia och har också fastnat för storylinemetoden.
Ett spännande sätt
- Vi har gjort en storylineberättelse på våran hemsida som man kan använda rakt av. Jag tycker det är ett spännande sätt att arbeta på, det krävs lite mer av lärarna. De måste våga mera och pejla in var barnen verkligen står, säger Annika Josbrant.
När "samekvinnan" lämnat barnen samlades man i respektive årskurs och under nästa vecka startar arbetet på allvar.
Något som eleverna ser fram emot.
- Det ska bli jättekul att lära sig om samerna. Vi ska ta reda på vad de gör och så. Alltså vad de jobbar med, säger Julia Ericsson, 8 år.
Klasskamraten John Näsvall tycker också att det ska bli skoj.
Han berättar varför:
- Vi är så bra på att jobba på det här sättet. Sedan är det bra för vi får lära oss att vara hjälpsamma och att hjälpa varandra i skolan, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!