På kurs mot svampskogen

Intresset för att ta tillvara vad naturen ger ökar. Nu senast har det fått till följd att en ny ideell förening poppat upp. Luleå svampklubbb heter den.

En kremla,någon? Naturen är full av mat men hur ska man våga använda den. Då kanske en svampförening kan hjälpa till. Nu finns det en nybildad sådan i Luleå.

En kremla,någon? Naturen är full av mat men hur ska man våga använda den. Då kanske en svampförening kan hjälpa till. Nu finns det en nybildad sådan i Luleå.

Foto: Göran Lidén

Luleå2014-05-07 16:53

I tisdags bildades föreningen officiellt och ordförande är svampkonsulent Göran Lidén, Luleå.

– Vi märker en stor ökning av svampintresset, inte bara bland äldre som det var vanligt förut utan även bland yngre, säger Lidén som hållit många nybörjarkurser i sina dar men alltid saknat möjlighet att följa upp utbildningarna.

– Folk har gått kurser och sen har det liksom runnit ut i sanden för dom. Man hör jägare som berättar om alla svampar de ser men de vet ju inte hur de kan använda dom, säger Lidén som genom den nya klubben ska erbjuda både utbildning och kunskapsutbyte mellan medlemmar.

– Vi kommer när svampsäsongen börjar nu i höst att erbjuda exkursioner. Det ska bli träffar då vi plockar svamp och lagar till den på olika sätt tillsammans.

Alla platsar, både nybörjare och experter, inbjuder Lidén. Och föreningen har redan nu närmare trettiotalet medlemmar, allt från självlärda till universitetsutbildade svampexperter och även egen hemsida under uppbyggnad.

På frågan om inte klubben ska plocka vårens mycket giftiga primör, stenmurklan, säger Göran Lidén:

– Nej den står jag över och faktiskt så är till exempel sandsoppen minst lika god. Soppar är bra nybörjarsvampar och häruppe har vi ingen som kan förväxlas med någon giftig sort säger Göran Lidén.

- Det finns många olika användningsområden för svamp som man kanske inte tänker på, fortsätter Göran Lidén. Matlagning förstås men man kan också använda svamp för att färga garn, göra hattar, undersöka med mikroskop för att se vackra färger och mönster och artbestämma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om