Hushållningssällskapet i Norrbotten har genom åren drivit olika projekt för att öka intresset att bli fårbonde och att få de som redan är det att utveckla sin verksamhet. Ett sådant projekt är i gång just nu och i fredags var ett gäng fårägare samlade på en av länets stora fårgårdar, hos Hans och Carita Sundström i Metsund, för att lära sig att klippa får.
Ett enkelt hantverk för den som kan det, såg det ut som.
– Det gäller att ha det rätta greppet om djuret, att hålla det rätt så att klippningen kan gå lugnt till. När man lärt sig det går det bra, säger Erik Johansson från Hälje gård i Umeå.
På låtsas
I hans hantering såg det ut som att fåret till och tyckte det var riktigt skönt att bli klippt. Hans ”elever” fick dock börja med att låtsas klippa fåret med ett träblock och träna in hur djuret ska hållas och hur de olika delarna av fåret skulle klippas. Hur saxen skulle föras helt enkelt.
Att det inte är helt lätt bekräftade Carita Sundström.
– Ha, ha nej, det ser så lätt ut när man tittar på. Vi har så många djur så jag vill lära mig så jag kan klippa i alla fall en del. Då slipper Erik komma hit så ofta, säger hon medan hon justerar tackan mellan sina ben. Så att hon sittligger som hon ska.
Erik Johansson fortsätter att ge instruktioner om fotarbetet och att absolut inte släppa saxen.
– Det är roligt att få lära sig det här. Vi har precis bytt ut vår besättning och ökat antalet tackor till 20. Sedan så får vi se hur många det blir till slut, säger Jan Aspenfjäll från Sörbyn.
Stor efterfrågan
Betydligt många fler hoppas i alla fall Hushållningssällskapet eftersom efterfrågan på lammkött i länet är långt större än tillgången på den lokala marknaden. Enligt Alec Lundström står länets fårägare endast för 20-30 procent av allt lammkött som äts här.
Ändå har antalet djur ökat de senaste åren. Men efterfrågan ökar ändå mer. Nya mattrender och att att landets kändiskockar anammat lammkött till sina menyer bidrar till det ökade intresset.
– Det finns inte en tidning med mat- hälso- eller bantningsreportage som inte har en lammrätt med i reportagen. Även naturskyddsföreningen rekommenderar lammkött för att den är solproducerad, säger Hushållningssällskapets Alec Lundström.
Annan matkultur
Han konstaterar också att människor från andra kulturer har annan matkultur. En del äter inte alls griskött till exempel, men lammkött är okej.
Något mått på hur många får man måste ha för att få lönsamhet på sin verksamhet är svårt att sätta eftersom det beror så mycket på investeringar som måste göras på gården. Många har får som ett komplement till annan sysselsättning och många befintliga fårbönder visar intresse att utöka.
– I dag tar man hand om så mycket som möjligt av fåren, alltså såväl köttet, skinnet och ullen. Sedan så är det en del som också satsar på att vidareförädling, säger Alec Lundström.
På kurs för det rätta klippet
Det rätta greppet. Inte bara om saxen, utan kanske än mer om djuret. Det är vad som gäller när man klipper får. Det var precis vad ett antal fårägare i Luleåområdet fick lära sig i fredags.
MALL. Med en krita markerade Erik Johansson hur saxen ska föras på de olika kroppsdelarna.
Foto: Håkan Gidlöw
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!